2x2

Ontstoken teen: wat kun je ertegen doen?

Wist je dat een ontstoken teen een veelvoorkomend probleem is bij volwassenen. Maar hoe kan dat dan? Je denkt toch dat wij wel goed onze voeten weten schoon te houden of onze nagels juist weten te knippen? In deze blog vertellen we je alles over ontstoken tenen en vertellen we wat je ertegen kunt doen!

Wat is een ontstoken teen?

Een ontsteken teen wordt ook wel een teeninfectie genoemd. Net zoals andere infecties doet een teeninfectie flink pijn, dat komt omdat ‘ie ontstoken is. Je teen of meerdere tenen kunnen warm en gloeiend aanvoelen. Soms komt er ook een kloppend gevoel bij. Ook kan er pus of afscheiding uit de teen komen.

Wat zijn de meest voorkomende redenen dat mensen ontstoken tenen krijgen?

Een ontstoken teen kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat je een bacteriële infectie aan je voeten hebt. Of dat er een wondje aan je teen is gaan ontstoken. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je geen schone sokken aan hebt gehad of omdat je schoenen niet ademen. Maar schoenen die knellen of te klein zijn, zijn ook slecht voor je tenen en kunnen infecties veroorzaken. En als laatste: een ingegroeide teennagel, wat in feiten een wondje is, kan een ontstoken teen veroorzaken.

Hoe kom je van een ontstoken teen af?

Als je een ontstoken teen hebt, wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Hoe je dat kunt doen? Als je een infectie hebt, moet je de huisarts inschakelen. Hij of zij kan je een antischimmelmiddel voorschrijven. Deze zijn in twee variaties te krijgen, namelijk een middel dat je plaatselijk smeert en een pil die je oraal kunt innemen.

Als je teeninfectie door in een gegroeide teennagel komt, kan de huisarts of een arts ook een deel van de nagel wegsnijden. Vervolgens wordt je teen na behandeld met 70% alcohol. Dit dood de infectie. Je teen wordt dan ingebonden en je moet rust houden.

Wat kun je doen om een ontstoken teen te voorkomen?

Dit bovenstaande klinkt natuurlijk niet heel prettig, daarom kun je ook beter een teen-infectie voorkomen. Dit kun je doen om ontstoken tenen te voorkomen:

  1. Draag schoenen die niet knellen, ademen en goed aansluiten.
  2. Probeer zweetvoeten te vermijden en draag regelmatig schone sokken.
  3. Blijf van eventuele wondjes aan je tenen af, bacteriën aan je handen kunnen infecties veroorzaken.
  4. Knip je teennagels recht, niet te kort en gelijkmatig af, zodat ze niet kunnen ingroeien.
  5. Doe regelmatig een voetenbadje van warm water met soda. Dit voorkomt infecties. En verzorg je voeten goed.
  6. Scheur of bijt nagels niet af, dit voorkomt wondjes aan je tenen.

Heb je zenuwschade aan je voeten?

Zenuwschade kan ontstaan omdat je bijvoorbeeld altijd te strakke schoenen hebt aangehad, of omdat je bijvoorbeeld veel op hoge hakken loopt. Het kan ook zijn dat je werkt doet waarbij je tenen sneller schade oplopen, bijvoorbeeld omdat je in een fabriek werkt of op de bouw. Draag dan altijd schoenen met ijzeren neuzen, dit beschermen je voeten. Draag schoenen die je goed past. Maar er zijn ook schoenen op de markt voor mensen met voetproblemen.

Bezoek een huisarts

Heb je vragen over jouw tenen? Dan raden wij het aan om altijd even bij je huisarts langs te gaan. Hij of zij kan je er alles over vertellen.