Ontstoken teen: wat kun je ertegen doen?

Ontstoken teen: wat kun je ertegen doen?

Wist je dat een ontstoken teen een veelvoorkomend probleem is bij volwassenen. Maar hoe kan dat dan? Je denkt toch dat wij wel goed onze voeten weten schoon te houden of onze nagels juist weten te knippen? In deze blog vertellen we je alles over ontstoken tenen en vertellen we wat je ertegen kunt doen!

Wat is een ontstoken teen?

Een ontsteken teen wordt ook wel een teeninfectie genoemd. Net zoals andere infecties doet een teeninfectie flink pijn, dat komt omdat ‘ie ontstoken is. Je teen of meerdere tenen kunnen warm en gloeiend aanvoelen. Soms komt er ook een kloppend gevoel bij. Ook kan er pus of afscheiding uit de teen komen.

Wat zijn de meest voorkomende redenen dat mensen ontstoken tenen krijgen?

Een ontstoken teen kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat je een bacteriële infectie aan je voeten hebt. Of dat er een wondje aan je teen is gaan ontstoken. Dit kan bijvoorbeeld komen omdat je geen schone sokken aan hebt gehad of omdat je schoenen niet ademen. Maar schoenen die knellen of te klein zijn, zijn ook slecht voor je tenen en kunnen infecties veroorzaken. En als laatste: een ingegroeide teennagel, wat in feiten een wondje is, kan een ontstoken teen veroorzaken.

Hoe kom je van een ontstoken teen af?

Als je een ontstoken teen hebt, wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Hoe je dat kunt doen? Als je een infectie hebt, moet je de huisarts inschakelen. Hij of zij kan je een antischimmelmiddel voorschrijven. Deze zijn in twee variaties te krijgen, namelijk een middel dat je plaatselijk smeert en een pil die je oraal kunt innemen.

Als je teeninfectie door in een gegroeide teennagel komt, kan de huisarts of een arts ook een deel van de nagel wegsnijden. Vervolgens wordt je teen na behandeld met 70% alcohol. Dit dood de infectie. Je teen wordt dan ingebonden en je moet rust houden.

Wat kun je doen om een ontstoken teen te voorkomen?

Dit bovenstaande klinkt natuurlijk niet heel prettig, daarom kun je ook beter een teen-infectie voorkomen. Dit kun je doen om ontstoken tenen te voorkomen:

  1. Draag schoenen die niet knellen, ademen en goed aansluiten.
  2. Probeer zweetvoeten te vermijden en draag regelmatig schone sokken.
  3. Blijf van eventuele wondjes aan je tenen af, bacteriën aan je handen kunnen infecties veroorzaken.
  4. Knip je teennagels recht, niet te kort en gelijkmatig af, zodat ze niet kunnen ingroeien.
  5. Doe regelmatig een voetenbadje van warm water met soda. Dit voorkomt infecties. En verzorg je voeten goed.
  6. Scheur of bijt nagels niet af, dit voorkomt wondjes aan je tenen.

 

Lees ook eens over:

 

Heb je zenuwschade aan je voeten?

Zenuwschade kan ontstaan omdat je bijvoorbeeld altijd te strakke schoenen hebt aangehad, of omdat je bijvoorbeeld veel op hoge hakken loopt. Het kan ook zijn dat je werkt doet waarbij je tenen sneller schade oplopen, bijvoorbeeld omdat je in een fabriek werkt of op de bouw. Draag dan altijd schoenen met ijzeren neuzen, dit beschermen je voeten. Draag schoenen die je goed past. Maar er zijn ook schoenen op de markt voor mensen met voetproblemen.

Natuurlijke manieren om van een ontsteking af te komen

Ontstekingen waar dan ook in je lichaam is hoe dan ook vervelend. Bijvoorbeeld omdat je een slijmbeursontsteking, maar ook gewrichtspijn. Het kan ook zijn dat je op bepaalde plekken een ontsteking hebt die alsmaar terug komt. Je wilt dan niet al te veel medicijnen slikken. Maar er zijn gelukkig ook nog een paar huis tuin en keukentips die je kunt toepassen voor het verzorgen en voorkomen van ontstekingen aan je tenen. We geven je ze graag mee. Dus de tips die we je nu gaan geven kunnen ook werken tegen ontstekingen door je hele lichaam, want voorkomen is beter dan genezen!

  1. Maak een emmer warm water en doe daar Biotex in. Probeer 2 keer pre dag minimaal 5 minuten met je voeten hier in te gaan, zo gaat de ontsteking waarschijnlijk binnen een dag of paar dagen weg!
  2. Een natuurlijke manier van het voorkomen van een ontsteking is het drinken van selderijthee. Deze thee is getrokken van de blaadjes van selderij. Je kunt de thee warm of koud drinken. Een paar geschraapte worteltjes erbij en je ontsteking verdwijnt als sneeuw voor de zon. En het is ook nog eens gezond!
  3. Probeer honing en knoflook toe te voegen aan je dagelijkse dieet. Zeker wanneer je vaak last hebt van ontstekingen. Deze voedingsmiddelen staan namelijk bekend om hun natuurlijke werken als antibiotica.
  4. Een andere oplossing die over het internet zwerft is het je ontstoken teen, voet of vinger in een kop warme zwarte koffie met cafeïne zetten. Succes verzekerd zeggen ze! En wij denken: dat is het proberen waard, toch?
  5. Ook het gebruik van etherische oliën zien we veel terugkomen als je het hebt over natuurlijke genezers. Bijvoorbeeld lavendelolie. Door dit te smeren op een plekje waar het ontsteekt zouden de plekjes verdwijnen. Deze tip werkt ook op jeugdpuistjes!
  6. In de categorie: eten, heb je ook nog kurkuma. Kurkuma is een wortel dat wordt gedroogd tot poeder. Een hoge dosering kan je helpen om snel van een ontsteking af te komen. Daarnaast werkt het ook nog pijnstillen en is het erg doeltreffend. Het zou zelfs een ibuprofen overbodig maken!
  7. Regelmatig op je blote voeten in het graslopen zou ook goed zijn voor eventuele kleine teenontstekingen. Wissel de ondergrond bijvoorbeeld af met zand of kiezels. Door de doorbloeding te stimuleren kan het bloed beter in elke delen van je voet komen, ook in de kleinste teentjes. Hierdoor worden eventuele afvalstoffen goed mee genomen de bloedbaan in. En ben je dicht bij zee? Stap dan zeker even het water in, want dat is het grootste zoutbadje dat je kunt vinden!

Bezoek een huisarts

Kijk jij nu direct in je keukenkastjes of je alles hebt liggen voor een ontstekingsvrij leven? Veel van deze oplossingen kun je gewoon zelf maken en gebruiken. Gebruik je bepaalde medicijnen? Of heb je een verhoogde bloeddruk? Dan is het wel goed om het even met je huisarts te bespreken. Te veel honing kan bijvoorbeeld niet goed voor je zijn als je kampt met een suikerziekte. Even een belletje richting de huisarts dus voordat je aan de slag gaat met deze handige tips! Daarnaast kan je huisarts je ook alles vertellen over eventuele voetproblemen.

Vorige

Zomerfruit: alle weetjes

Volgende

Beste Slaapmasker 2023

Laatste van Blog

withemes on instagram