Welke regels zijn er rondom het vliegen met een drone bij je eigen woning? 

Last Updated on: 20th april 2023, 08:11 am

De drone is een gadget waar steeds meer mannen (en vrouwen) verknocht aan raken. En niet zo gek, want het lijkt erg veel op het rijden met een op afstand bestuurbare auto. Of op de controller van een videogame. De drone is hip. Maar wat zijn eigenlijk de regels rondom het vliegen met een drone bij je eigen woning? Wij zochten het voor je op! 

Voor iedereen die het misschien nog niet weet, een drone is een klein item dat kan vliegen. Je hebt er grote en kleine varianten van. De grotere vallen zelfs onder de categorie: onbemand luchtvaartuig. De meeste drones hebben propellers en daarmee kun je dus op afstand vliegen en landen, maar ook allemaal manoeuvres doen. Het wordt vaak gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo kan je, met bijvoorbeeld de Dji mini 2, heel gemakkelijk foto’s maken vanuit de lucht. Drones worden ook gebruikt voor het inspecteren van gebouwen of voor het bekijken van landbouw vanuit de lucht. 

Wat is een drone precies? 

Drones zijn dus de laatste jaren steeds meer hip geworden en daardoor zijn er ook steeds maar varianten ontstaan. Van kleine speelgoeddrones tot aan grote professionele drones. Op de meeste drones zit dus een camera. En met die camera kun je dus vanaf de grond zien wat er allemaal gebeurt. Je kan je voorstellen dat er dus wel wat regels zitten aan het vliegen van een drone bij jou in de tuin. 

Regels voor het vliegen met een drone 

Er zitten dus een aantal regels aan het vliegen met een drone. Je zou zelfs kunnen stellen dat deze regels voor meerdere plekken gelden, zoals wanneer je vliegt op openbare plekken. Er zijn ook plekken waar je niet mag vliegen, zoals vlakbij overheidsgebouwen of militair terrein. En zeker ook niet in de buurt van een luchthaven. 

De belangrijke regel is misschien wel dat je altijd moet vliegen binnen het zicht. Je moet je drone dus altijd kunnen blijven zien. Daarnaast mag een drone absoluut geen overlast veroorzaken bij anderen. Je kan dus in je tuin vliegen, maar je buren kunnen het terecht als onprettig ervaren wanneer je zo hoog gaat vliegen dat je bij hen in de tuin kan kijken. Of er nu iemand thuis is of niet. 

Daarnaast moet ook je drone aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je drone niet zwaarder zijn dan 250 gram. Is dit wel het geval? Dan mag je met deze drone alleen vliegen als je de juiste papieren hebt. Je moet dan een vaardigheidsbewijs halen. Het prettige is wel dat deze vaardigheidsbewijzen of vliegwijzen in alle landen van de Europese Unie geldig zijn. 

Drones en de privacywetgeving 

Je kunt je vast voorstellen dat er dus rondom het vliegen met een drone een bepaalde wetgeving is. Vooral de privacywetgeving is hierin heel erg belangrijk. Zo mag je niet zomaar foto’s maken of video’s van personen wanneer je niet zeker weet. Of zij dat wel willen. Wil je bijvoorbeeld van je woning foto’s maken? Vraag dan even bij de buren of ze hiermee akkoord zijn. Het is niet ingewikkeld, maar het is goed om je hiervan bewust te zijn! 

Vorige

Veilig je eigen woning verbouwen? Let op deze 5 punten

Volgende

Met deze gewoonteveranderingen wordt afvallen makkelijk

Laatste van Blog

withemes on instagram