Ribbels in nagels: wat zijn het en wat kun je tegen deze strepen doen?

Er wordt weleens gezegd dat je handen je visitekaartje zijn. Als je nagels er onverzorgd en ribbelig uitzien, kan dit een grote ergernis zijn. Wil je je nagels weer netjes krijgen, maar gaat dit moeizaam? Geen paniek! Want dit is wat je tegen de ribbels en strepen in je nagels kunt doen.

Ribbels in nagels

Ribbels in nagels zijn voor veel mensen een veel voorkomend fenomeen. Vaak zit er een gezondheidsprobleem achter. Er zijn dan ook verschillende vormen waarin deze ribbels kunnen voorkomen. Verticale ribbels in de vingernagels komen het meest voor en zijn gelukkig vaak onschuldig. Deze verticale ribbels zijn groeven die van de top van je vingernagel naar de nagelriem lopen. Dit wordt ook wel longitudinale strepen of banden genoemd. Als de ribbels horizontaal zijn, kunnen ze wel duiden op onderliggende gezondheidsproblemen. Als de lijnen diepe groeven zijn, worden ze ook wel de lijnen van Beau genoemd. Dit kan dan vaak een symptoom zijn van een ernstigere aandoening, bijvoorbeeld een nieraandoening, schildklieraandoening, diabetes/suikerziekte of de soa syfillis. Het is handig om langs de huisarts te gaan, zodat er een behandelplan opgezet kan worden.

Wat zijn nagels?

Nagels zijn stevige plaatjes aan de vingertoppen en tenen die opgebouwd zijn uit het eiwit keratine. De nagel bestaat uit de nagelmatrix, het nagelbed, de nagelwallen en natuurlijk de nagelplaat zelf. De nagelmatrix is het weefsel waar de nagelplaat wordt aangemaakt. Hierin bevinden zich bloedvaten en huidzenuwen. Om dit gezond te houden is een goede productie van zuurstof en een goede voedselvoorziening nodig. Als om de een of andere reden de bloedvoorziening onvoldoende is, heeft dit ook effect op de nagelgroei. Het nagelbed is de huid onder de nagelplaat. De nagelplaat bestaat uit het eiwit keratine. Keratine is ook het basiseiwit waaruit de hoornlaag van de huid en de haren zijn opgebouwd. Het is stevig, flexibel en half-doorschijnend. Als laatste sluit de nagelriem de ruimte tussen de nagelplaat en de huidplooi af. Als deze rand beschadigd is, kan dit leiden tot langdurige ontstekingen doordat er vuil, zeepresten en water in de plooi kunnen ophopen. Maar wat is nou eigenlijk de functie van je nagels? De belangrijkste functie van de nagels is de bescherming van de zenuwuiteinden in de toppen van de vingers, waardoor er geen eeltvorming plaats kan vinden.

Oorzaken van ribbels in de nagels

Nu we wat beter weten wat de nagel is, kunnen we kijken naar de oorzaken van ribbels in de nagel. De meest voorkomende oorzaak van deze ribbels in de vinger of teennagels is veroudering. Andere aandoeningen kunnen symptomen veroorzaken die erg lijken op ribbels. Het diagnosticeren van de oorzaak is belangrijk voor het bepalen van de juiste behandeling. Naast veroudering kan een vitaminetekort een rol spelen. Als je lichaam te weinig calcium, zink of vitamine A bevat, kan dit te zien zijn aan je nagels.

Verticale ribbels

Verticale ribbels op de nagel ontstaan voornamelijk door het verouderen. Deze klacht wijst daarom vrijwel nooit op een ernstig gezondheidsprobleem. Net zoals de huid veroudering vertoont, doen nagels dit ook. De nagels zelf worden dikker of dunner, ze verliezen hun gladde vorm, ze kunnen gaan splijten, brozer worden, gemakkelijk breken en/of groeven vertonen. Dit kan gepaard gaan met een lichte verkleuring van de nagel. Het kan helpen om de nagels goed te verzorgen met bijvoorbeeld een voedende nagelolie of -crème. Dit zorgt ervoor dat het vet en vocht in de nagels terugkomt. Helaas zijn er ook oorzaken van ribbels in de nagels die wat moeilijker zijn om op te lossen. Sommige soorten bloedarmoede, bijvoorbeeld als gevolg van een ijzertekort, kunnen verticale ribbels veroorzaken. Deze gaan ook vaak gepaard met kleurveranderingen in de nagels of veranderingen in de textuur. De ribbels kunnen ook komen door een splinterbloeding onder de nagel. Dit is een klein bloedstolsel dat een verticale verkleuring onder de nagel kan veroorzaken. De volgende aandoeningen kunnen ook verticale ribbels veroorzaken: trachyonychia, perifere vaatziekte (slechte doorbloeding), reumatoïde artritis. Trachyonychia is de term voor dunne nagels met een ruw oppervlak. Het lijkt alsof de nagels met schuurpapier zijn bewerkt. De aandoening is moeilijk te behandelen, maar verdwijnt meestal spontaan of anders verdwijnen de nagelveranderingen wanneer de arts het onderliggend probleem behandeld heeft. Reumatoïde artritis is een vorm van reuma die wordt gekenmerkt door ontstekingen in de gewrichten.

Horizontale ribbels in de nagels

Horizontale ribbels zijn vaak een stuk dieper dan de verticale variant. Helaas kunnen deze ribbels een teken zijn van een onderliggende aandoening. Deze aandoening hebben vaak een diagnose nodig en een goed behandelplan. Zo kunnen deze lijnen duiden op een nierziekte, diabetes/suikerziekte of een schildklieraandoening. Ook kunnen deze ribbels voorkomen bij mensen die chemotherapie hebben gehad. Mensen die de bof of syfilis hebben gehad, kunnen ook horizontale ribbels in hun vingernagels en teennagels krijgen. Hierbij is het dus moeilijk om de nagels te behandelen, want eerst moet het onderliggende probleem worden aangepakt.

Hoe verzorg je je nagels

Het is belangrijk om je nagels goed te verzorgen. Met onderstaand stappenplan hebben je binnen no-time nette en mooie nagels.

  • Nagelriemen verzorgen `

De groei van de nagel begint bij de nagelriemen. Het is dus belangrijk deze goed te verzorgen. Voor optimaal verzorgen van je nagelriemen is het handig om een nagelriemcrème te gebruiken. Deze crème laat je even intrekken en kun je om een beter resultaat te krijgen inmasseren.

  • Nagels verzorgen

Ook je nagels zelf verdienen aandacht. Hiervoor kun je goed een nagelolie gebruiken. Hierdoor worden je nagels gevoed, glad en elastisch en de nagelgroei wordt gestimuleerd.

  • Vijlen

Om je nagels een goede vorm te geven, is het beter om te vijlen dan te knippen. Knippen kan namelijk scheurtjes veroorzaken. Met een nagelvijl kun je ook de gewenste vorm aanbrengen.

  • Handverzorging

Naast het verzorgen van je nagels is het goed om ook je handen te verzorgen. Je handen worden de hele dag blootgesteld aan koude lucht, water, zeep etc. Dit kan je handen erg uitdrogen. Gezonde handen brengen ook gezonde nagels met zich mee. Smeer je handen daarom goed in om de vochtig en vet te houden.

Vorige

Wanneer kun je overstappen naar een andere zorgverzekering?

Volgende

Kalknagels en Azijn: zo verhelp je kalknagels met azijn

Laatste van Blog

withemes on instagram