Wanneer kun je overstappen naar een andere zorgverzekering?

Wil je graag overstappen naar een andere zorgverzekering? Dan is het goed om te weten wanneer je dit kunt doen: zo voorkom je dat je nog een jaar aan je huidige zorgverzekering vastzit. Wanneer je jouw zorgverzekering 2021 gaat bekijken, kan het voorkomen dat je ziet dat jij volgend jaar ergens anders veel goedkoper uit bent. Dit komt omdat de prijzen vaak jaarlijks veranderen. Het is dus altijd een goed idee is om je opties ieder jaar weer te bekijken. Hier lees je waarom en wanneer je kunt overstappen naar een nieuwe zorgverzekering.

Redenen om over te stappen van zorgverzekering

Er zijn meerdere redenen waarom je kunt besluiten om uiteindelijk naar 1 van de andere zorgverzekeringen over te stappen. Het basispakket van de zorgverzekering bij alle zorgverzekeraars is qua inhoud vrijwel hetzelfde, maar de premies kunnen wel verschillen. Door prijsafspraken die verzekeraars maken met zorgverleners worden er diverse polissen aangeboden met andere prijzen. Redenen om over te stappen van zorgverzekering zijn:

  • De premie is lager bij een andere zorgverzekeraar
  • Je zorgwensen zijn veranderd en de polis van een andere zorgverzekering sluit hier beter op aan
  • Je krijgt overstapkorting bij een nieuwe zorgverzekeraar

Dit is de periode om over te stappen

Overstappen naar een nieuwe zorgverzekering kan niet zomaar wanneer je dat wilt. Hier zit een bepaalde periode aan verbonden. In de laatste zes weken van het jaar heb jij de mogelijkheid om over te stappen. Vanaf 12 november tot en met 31 december. Halverwege  november maken zorgverzekeraars hun nieuwe premies en dekkingen bekend. Zo kun jij gaan berekenen en vergelijken wat het beste aansluit bij jouw zorgwensen.

Wanneer je voor 31 december je huidige zorgverzekering hebt opgezegd, kan je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Er zijn een paar uitzonderingen op de regel waarbij je tussentijds kunt overstappen, waaronder:

  • Als je 18 geworden bent, dan ben je verplicht om een eigen zorgverzekering te hebben;
  • Als je in Nederland bent komen wonen;
  • Als je geen zorgverzekering hebt, maar wel verzekeringsplicht hebt;
  • Als je militair was en uit dienst bent gegaan.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Woon je net samen? Zo maken jullie samen het ultieme kersthuisje

Volgende

Ribbels in nagels: wat zijn het en wat kun je tegen deze strepen doen?

Laatste van Blog

withemes on instagram