Wanneer wordt bloedarmoede gevaarlijk?

Bloedarmoede of anemie komt voor bij 12.5% van de Nederlandse bevolking. Dat betekent dat meer dan één op tien Nederlanders met deze ziekte te maken heeft. Bij bloedarmoede kun je niet genoeg rode bloedcellen aanmaken, waardoor er een tekort ontstaat aan het eiwit Hemoglobine (Hb). Hemoglobine is nodig om het zuurstof door het lichaam te transporteren en af te geven aan alle lichaamscellen. Maar de vraag is: wanneer wordt bloedarmoede gevaarlijk?

Is bloedarmoede gevaarlijk?

Bij mensen met anemie zijn er problemen om voldoende zuurstof rond te voeren naar alle cellen in je lichaam. En daar schuilt ook meteen het gevaar van bloedarmoede. Die kan zo ernstig zijn dat er niet voldoende zuurstof naar vitale organen getransporteerd wordt. En dat kan ernstige gevolgen hebben en soms zelfs dodelijk zijn. Wanneer je lijdt aan de symptomen die hieronder opgesomd staan is zelf Hb meten een goed idee.

Wat zijn de symptomen van bloedarmoede?

Wanneer je lijdt aan Anemie kun je verschillende klachten hebben. Kijk zeker je Hb-waarde na als je enkele van volgende symptomen hebt:

  • Het gevoel dat je gaat flauwvallen
  • Vermoeidheid en/of lusteloosheid 
  • Hoofdpijn
  • Oorsuizen
  • Kortademig
  • Zweten
  • Bleek in het aangezicht
  • Duizeligheid

Vaak heb je bij een anemie een combinatie van de verschillende symptomen. Doe de zelftest of neem contact op met je huisarts als je denkt dat je bloedarmoede hebt.

Wanneer is bloedarmoede echt gevaarlijk?

Wanneer je Hb-waarde onder 6.2 zakt kom je in de gevarenzone. De symptomatische klachten zullen dan sterker zijn. Indien je last hebt van meerdere van de hierboven vermelde klachten, en je zoekt geen hulp om het probleem op te lossen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Dit zijn enkele voorbeelden van situaties wanneer Anemie niet behandeld wordt:
 

  • Chronische vermoeidheid en zwakte
  • Hart- en ademhalingsproblemen
  • Verminderde immuniteit
  • Complicaties tijdens de zwangerschap
  • Bij kinderen groei- en ontwikkelingsproblemen

Wat zijn de oorzaken van bloedarmoede?

Er zijn vier veel voorkomende oorzaken van bloedarmoede. Te weinig ijzer, te weinig vitamine B12 (Foliumzuur), een erfelijke vorm of een onderliggende ziekte.

Te weinig ijzer komt veel voor bij vrouwen die ongesteld zijn en veel bloed verliezen. Ook opgroeiende kinderen kunnen hun ijzer voorraad sneller verbruiken dan ze het binnenkrijgen. Hier zal een ijzerkuur dikwijls volstaan om het probleem van de anemie op te lossen.

Te weinig foliumzuur zie je het meeste bij alcoholisten, maar ook veganisten en mensen die een streng dieet volgen kunnen hieraan lijden. Aanpassen van het voedingspatroon en stoppen met het drinken van alcohol is de oplossing.

Een erfelijke vorm van bloedarmoede komt ook voor, zoals bij thalassemie.

Een onderliggende ziekte is complexer. Het zijn meestal maag- en darmproblemen die voor bloedarmoede zorgen. Hierbij kunnen kleine, maar constante bloedingen optreden, die je als patiënt niet voelt, maar wel zorgen dat je anemie krijgt. Soms is het aanpassen van de medicatie voor maag en darmen hiervoor de oplossing. Daarnaast veroorzaken chronische aandoeningen zoals beenmergziekten, nierziekten en reuma een anemie.

Ook kankerpatiënten krijgen bovenop alle andere ellende nog dikwijls te maken met bloedarmoede. Hier is de behandeling natuurlijk het moeilijkste. Er zal ijzer en foliumzuur gegeven worden, maar echte genezing is er meestal pas als de patiënt in remissie gaat.

Bloedarmoede, blijf er niet mee lopen

Anemie is een ziekte die veel vervelende symptomen kan veroorzaken waardoor je slecht gaat functioneren. Fysieke inspanningen zoals sport kunnen door de klachten bijna onmogelijk zijn. Je bent moe, duizelig en hebt hoofdpijn. Dus veel werk zal er niet verricht worden. Doe daarom snel de test als je vermoedt dat je bloedarmoede hebt. In de meeste gevallen is het probleem redelijk eenvoudig op te lossen.

Vorige

Welke soorten partydrugs zijn niet illegaal?

Volgende

Facings laten zetten: wat zijn het en wat zijn de voordelen?

Laatste van Blog

withemes on instagram