Kalknagels en Azijn: zo verhelp je kalknagels met azijn

Kalknagels en Azijn: zo verhelp je kalknagels met azijn

Last Updated on: 21st mei 2024, 01:03 pm

Veel mensen hebben wel eens last van een kalknagel. Er zijn verschillende huishoudmiddeltjes om van een kalknagel af te komen en een daarvan is met azijn.

Wat is een kalknagel?

Kalknagels worden veroorzaakt door een schimmelinfectie die meestal onder de teennagel begint. Door de infectie kan de nagel van kleur veranderen, bijvoorbeeld wat witter of geler. Daar komt ook de naam kalknagel vandaan. Het lijkt namelijk net alsof de nagel begint te verkalken. De nagel kan dikker worden en soms ook een beetje afbrokkelen. De schimmel onder de nagels is soms best lastig aan te pakken. Omdat het probleem onder de nagel zit, kan je er niet zo goed bij. Daardoor zijn kalknagels vaak een hardnekkig probleem waar sommige mensen jaren mee rond lopen.

Azijn

Misschien heb je er al eens van gehoord, maar sommige mensen gebruiken azijn om hun kalknagels mee te behandelen. Door bijvoorbeeld een voetenbadje te maken en de voeten even te laten weken in azijn. Doordat het azijn zuur is, zou de schimmel gedood worden. De bacteriën en schimmels kunnen niet goed leven bij zo veel zuur. Over de werking van azijn tegen kalknagel zijn verschillende meningen. Sommige mensen zweren erbij, anderen hebben het idee dat het niet werkt. Heb je last van kalknagels en kom je er tot heden nog niet vanaf, is dit misschien het proberen waard.

Knip de nagels

De schimmel die je wil behandelen zit onder de nagel. Om de behandeling het beste te laten werken, moet je van tevoren de nagels zo kort mogelijk knippen. Dan heeft de azijn het meeste kans om zo dicht mogelijk bij de schimmel te komen. Knip de nagels zo kort mogelijk, maar probeer niet korter te knippen dan het uiteinde van het witte randje. Als je verder knipt, zou je jezelf pijn kunnen doen. Ontsmet het knippertje of schaartje nadat je klaar bent met het knippen van alle kalknagels. Dat doe je om te voorkomen dat de infectie verder verspreidt. Kalknagel is namelijk een erg besmettelijke infectie. Als je andere nagels met hetzelfde schaartje knipt, heb je kans dat die nagels ook een schimmel krijgen.

Maak het mengsel

Pak een teiltje of een emmer waar je voeten inpassen en meng daarin water met azijn. Neem een kwart liter warm water en een kwart liter witte azijn. Giet de azijn bij het warme water in en roer de vloeistoffen even door elkaar. Laat je voeten tien tot twintig minuten in het warme water weken. Let er even goed op dat het water je geïnfecteerde nagels helemaal bedekt. Laat je voeten even een tijdje weken, zodat de azijn zo veel mogelijk in de schimmel kan trekken. Als je kleine wondjes hebt op je voet kan het zijn dat de azijn een beetje prikt, maar dit kan geen kwaad.

Na het voetenbad

Nadat je je voeten tien tot twintig minuten lekker hebt laten weken in het azijnmengsel, is het belangrijk dat je je voeten goed droogmaakt. Schimmel groeit altijd goed in een vochtige omgeving, daarom is het belangrijk om de schimmel zo min mogelijk kans te geven om door te groeien. Droog je voeten dus goed af met een schone handdoek. Pas daarna trek je weer je sokken en eventueel schoenen aan. Aangezien het virus zich snel verspreid, bijvoorbeeld ook via handdoeken, is het belangrijk om voor dit proces steeds een schone handdoek te gebruiken.

Hoe vaak moet je badderen?

Het badje met water en azijn moet je twee keer per dag voor jezelf klaarmaken als je snelle resultaten wil. Dit lijkt misschien veel werk, maar je kan het zo veel mogelijk proberen toe te passen in je ochtend- en avondroutine. Kalknagels zijn behoorlijk hardnekkig, het kan dus wel even duren voordat je echt resultaat ziet. Toch zou de azijn snel moeten doordringen in de schimmel als je twee keer per dag je voeten even laat weken in het mengsel. Als je na een paar weken nog geen verbetering ziet, zou je nog langer kunnen doorgaan, maar een bezoekje aan de huisarts is dan misschien ook wel verstandig.

Appelazijn en vicks vaporub

Dan is er ook nog het middel met appelazijn. Appelazijn staat bekend om zijn goede werking tegen schimmels en bacteriën. Je gebruikt pure appelazijn, wat je met een wattenstaafje of watje op de nagel aanbrengt. Vaak zie je na enkele dagen de kleur van de dagen veranderen. Het is belangrijk om niet gelijk met de behandeling te stoppen. Ga net zo lang door met de behandeling totdat de infectie helemaal is uitgegroeid.

Je zou ook nog in de weer kunnen met vicks vaporub. Dit zalfje wordt meestal op het lichaam gesmeerd bij verkoudheid en om verstopte luchtwegen tegen te gaan. Ondanks dat het zalfje voor iets heel anders bedoeld is, komen er veel positieve verhalen van mensen die dit als wondermiddel tegen kalknagels beschrijven. Smeer de kalknagels dagelijks in met vicks vaporub en plak de nagel af met een pleister.

Geen garantie

Azijn blijft een huismiddeltje tegen kalknagels. Het kan zijn dat dit middel niet goed werkt. Dat komt dan omdat de schimmel te ver weg zit en de azijn niet onder de nagel bij de bron kan komen. Als de infectie na een paar weken nog steeds niet weg is of ten minste vermindert, ga dan naar de huisarts of de podoloog. Waarschijnlijk krijg je dan een traditioneel middel tegen het bestrijden van de schimmel. Ook zalfjes of andere geneesmiddelen geven geen korte termijn garantie. Kalknagel is nou eenmaal lastig aan te pakken. Volg de instructies zo goed mogelijk op en houd vol. Op een gegeven moment zullen je nagels weer stralen.

Vorige

Ribbels in nagels: wat zijn het en wat kun je tegen deze strepen doen?

Volgende

Hoe ga je duurzaam de kerst tegemoet?

Laatste van Blog

withemes on instagram