/

Hoe ga je duurzaam de kerst tegemoet?

Last Updated on: 11th augustus 2020, 05:31 pm

Ben jij je ervan bewust dat het kerstfeest ieder jaar weer op het milieu drukt en wil je hier iets aan doen? Dat is natuurlijk een nobel streven, maar het kan wel erg lastig zijn. Gelukkig zijn er verschillende tips en lifehacks te vinden, die ervoor zorgen dat je duurzaam de kerst tegemoet gaat. Zo kun je door bewuste keuzes te maken, lief zijn voor het milieu.

 

Tip 1: Adopteer een kerstboom

Moet jij niet denken aan een kunstkerstboom en wil je een echte boom? Dan is het een milieuvriendelijke keuze om te gaan voor een adoptieboom. Hoe het werkt? Nou, door een kerstboom te kopen met kluit die je elk jaar weer een leuk plekje in je tuin geeft. Komen de kerstdagen er weer aan? Dan haal je de kerstboom weer uit de tuin en zet je hem goed vochtig in een emmer. Deze cyclus kun je een aantal jaren herhalen. Je kunt echter ook een kerstboom huren! Bijvoorbeeld in de provincie Utrecht, kijk wel even goed of de gerecyclede huurboom wel dicht bij je huis te halen is, anders rij je alsnog vele kilometers voor je boom. Dat is dan weer minder duurzaam dan je wellicht in gedachten had.

 

Tip 2: Duurzaam cadeaupapier

Met de feestdagen en ook zeker met Sinterklaas, gaat er heel wat inpakpapier doorheen. Dit is natuurlijk hartstikke zonde, want wie hergebruikt er tegenwoordig nog cadeaupapier? Wil jij wel cadeautjes geven en die sfeervol verpakken? Dan is het een optie om een techniek van de Japanners over te nemen. De Furoshiki-techniek is een inpaktechniek waarbij je een stoffen doek gebruikt om je cadeau in te pakken. Het ziet er daadwerkelijk hartverwarmend uit en is duurzaam: de doek is te hergebruiken. Het is wel even een techniek die je onder de knie moet krijgen, kijk maar eens op YouTube. Je hoeft natuurlijk geen speciale doek aan te schaffen, kijk ook eens in je kledingkast of je een oud t-shirt kunt gebruiken of een oude sjaal.

 

Tip 3: Duurzame kerstboom

Het is het allerbeste voor de natuur als je ervoor kiest om de kerstboom buiten de deur te houden. Het is zeer begrijpelijk dat je je een kerstmis zonder kerstboom toch niet helemaal kunt voorstellen. Een goede, zeer hippe optie is een houten kerstboom. Je kunt zo’n boom ook zelf maken als je tijd en ruimte hebt, denk dan bijvoorbeeld aan een houten kerstboom van steigerhout. Kerstboom hout kopen kun je bij tuincentra, maar je kunt ook bouwplaatsen afstruinen. Een kerstboom van pallethout kan een zeer origineel en interessante uitkomst bieden. Dat is nog eens een kerstboom anders dan anders en helemaal van nu. Een houten kerstboom past namelijk zeer goed in een licht en modern interieur. Heb je een houten kerstboom in de vorm van een spiraal of van losse latjes? Dan kun je hem vaak zeer compact opbergen, om ‘m het jaar erna gewoon weer te gebruiken.

 

Tip 4: Kerstversiering

Ben jij op zoek naar alternatieve kerstboom versiering die ook een beetje duurzaam is? Bezoek dan eens kringloopwinkels, rommelmarkten en op tweedehandsbeurzen. Op deze plaatsen kun je vaak prima kerstversiering scoren. Je kunt ook zelf aan de slag gaan. Ga bijvoorbeeld lekker ontspannen kerstballen breien, of maak van restjes wol leuke versieringen. Op internet zijn genoeg voorbeelden te vinden. Als je nieuwe kerstlampjes nodig hebt, dan doe je er goed aan om voor LED-lampjes te kiezen. Deze verbruiken minder energie en hebben een langere levensduur dan de traditionele halogeen gloeilampjes.

 

Tip 5: Groene kerstkaarten

Wil jij kerstkaarten versturen naar je familie en vrienden? Hartstikke leuk natuurlijk, maar de papieren kerstkaart is niet echt meer van deze tijd. Wat je wel kunt doen als je toch een traditioneel kaartje wilt sturen, is om te gaan voor een kaart van gerecycled materiaal of voor papier met duurzaamheidslabel. Een zeer duurzame optie is natuurlijk een elektronisch kaartje, er zijn genoeg websites die gratis e-cards aanbieden. Je kunt overigens ook gaan voor een knutselmiddag, waarop je je eigen kerstkaarten in elkaar zet. Je kunt je uitleven met allerlei materiaal. pak de schaar, oude tijdschriften, lijm, stiften, potloden en ga je gang. Je kunt voor jouw duurzame groene kerstkaart genoeg inspiratie vinden online. Er zijn tips op het gebied van gestempelde kaarten tot kaarten met natuurlijke elementen, zoals zaadjes.

 

Tip 6: Duurzaam kerstdiner

Het ligt voor de hand dat je kerstdiner niet echt duurzaam wordt van hompen vlees op je bord en dat van je gasten. Nee, een vegetarisch menu is veel beter voor Moeder Aarde. Er zijn ook restaurants die een mooi vegetarisch kerstmenu hebben samengesteld of die vegetarische afhaalmenu’s kennen voor tijdens de feestdagen. Je kunt nu ook voor het alternatief voor foie gras gaan, namelijk Faux Gras. Een smakelijk alternatief voor het traditionele kerstgerecht. Als je je boodschappen voor het kerstdiner doet bij biologische boeren, bakkers en groentewinkels doe je uiteraard ook een stap in de goede richting. Bedenk ook dat het nog altijd draait om de gezelligheid en niet om de hoeveelheid eten die er op ieders bord komt te liggen.

Nu heb je 6 tips gekregen om jouw kerstfeest duurzamer te maken, hopelijk kun je ermee uit de voeten. Natuurlijk kun je altijd meer doen dan we in deze blog hebben beschreven. Bedenk wel dat elk stapje dat je zet, bijdraagt aan een duurzamer kerstfeest. Maak er een onvergetelijk duurzaam feest van dat je je nog jaren herinnert, of je nou alle duurzame tips doorvoert of niet, het is iedereen gegund.

 

 

 

 

Vorige

Kalknagels en Azijn: zo verhelp je kalknagels met azijn

Volgende

Wat te doen bij een knieblessure

Laatste van Blog

withemes on instagram