Wat te doen bij een knieblessure

Last Updated on: 18th december 2020, 04:45 pm

Een knieblessure is veelvoorkomend en kan je flink belemmeren in je bewegingen. Zo hebben onder andere hardlopers, voetballers en snowboarders en kitesurfers regelmatig last van hun knieën. De blessure wordt vaak veroorzaakt door het maken van een abrupte verkeerde beweging of door overbelasting van het kniegewricht. Wat de oorzaak ook is: jij wilt natuurlijk snel van je klachten af. Lees snel verder om erachter te komen wat je moet doen bij een knieblessure.

Doe het rustiger aan

Bij iedere blessure is het belangrijk om het tijdelijk rustig aan te doen. Als je last hebt van je knie is het niet verstandig om de volgende dag gewoon weer je vaste rondje te doen met hardlopen. De pijnklachten worden dan alleen maar erger. Heb je maar een milde blessure? Dan is het eveneens belangrijk om genoeg rust te nemen. Zo kan je knie uit zichzelf herstellen zonder dat je het gewricht extra belast.

Luisteren naar je lichaam

Op een gegeven moment neemt de pijn af, waardoor het lastiger wordt om in te schatten of bepaalde activiteiten nu wel of niet al kunnen. Door goed naar je lichaam te luisteren kun je dit beter inschatten. Misschien kun je wel een stukje wandelen met een kniebrace, maar het kan ook zijn dat dit nog een aantal weken moet wachten.

Ga naar een fysiotherapeut

Bij een knieblessure is het verstandig om de hulp in te schakelen van een fysiotherapeut. Deze kan je bijvoorbeeld ook helpen na een gebroken teen. Deze expert kan niet alleen de oorzaak van je blessure achterhalen, maar je ook helpen bij het opbouwen van beweging. Door de nodige spieren, pezen en gewrichten te versterken krijg je langzaam weer je kracht terug.

Sport zonder belasting van je knie

Als je last hebt van een knieblessure zijn er veel sporten die je niet kunt doen, zoals voetballen, hardlopen, basketballen en hockeyen. Toch zijn er ook veel sporten die je wel kunt doen, zodat je toch lekker in beweging blijft. Zo kun je bijvoorbeeld gaan fietsen of gaan zwemmen of naar de sportschool voor krachttraining van je bovenlichaam. Door toch in beweging te blijven voorkom je dat je conditie achteruitgaat en ook is dit een heerlijke manier om je hoofd even helemaal leeg te maken.

Knieblessure voorkomen in de toekomst

Ben je van je knieblessure af? Dan is het belangrijk om te voorkomen dat je hier in de toekomst weer mee te maken krijgt. Er zijn diverse spierversterkende oefeningen die je kunt doen, zegt Sophie Bakker. Als redacteur voor de sectie Gewichten op het adviesplatform AdviesJagers.nl houdt ze zich veel bezig met sporten en fitness. ‘Een uitstekende oefening voor mensen die gevoelig zijn voor een knieblessure is de squat. Hiermee train je de knieën en de bovenbenen, maar ook werkt dit versterkend voor je knieën. Ook de lunge is een laagdrempelige oefening die je helpt bij het versterken van de knieën. Hou altijd goed in de gaten of je voorste knie niet voorbij je tenen gaat.’

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Hoe ga je duurzaam de kerst tegemoet?

Volgende

Om deze redenen zijn pitten en zaden zo gezond

Laatste van Blog

withemes on instagram