Koortsneus: wat is koortsuitslag in de neus? Gevaarlijk?

7 minuten lezen

Een koortsneus hebben, wat is het precies en is het ook gevaarlijk? Of is het zoiets als een verkoudheid? We vertellen alles wat je moet weten over koortsuitslag.

Wat is een koortsneus?

Misschien heb je nog nooit van een koortsneus gehoord, maar waarschijnlijk wel van een koortslip. Een klein plekje met rode blaasjes op of rond de lippen en mond. Het begint vaak bij een plekje op de lip en breekt soms dan verder door. Daar komt ook de naam ‘koortslip’ vandaan. Dit fenomeen heet ook wel koortsneus of koortsblaas. Er ontstaan kleine rood-roze blaasjes die na verloop van tijd openbarsten. Vervolgens worden het korstjes en na ongeveer zeven tot tien dagen ben je van de klachten af.

Toch kan het virus, Herpes Simplex Virus 1, zich op andere plaatsen van je gezicht nestelen. Meestal gebeurd dat rondom het gebied van je mond en neus of net daartussen. Het virus kan zich echter ook in je neus gaan nestelen. Als het dezelfde rood-roze blaasjes zijn, dan heb je te maken met hetzelfde virus.

Wat is koortsuitslag?

Al die namen zijn inmiddels aardig verwarrend, maar ook koortsuitslag is een benaming voor hetzelfde probleem. De blaasjes in het gezicht en meestal rond de lippen. De blaasjes ontstaan vaak bij een lage weerstand. Meestal is koortsuitslag onschuldig, maar als het regelmatig terugkeert, kan een arts medicatie voorschrijven.

Herpes Simplex

Koortsuitslag wordt veroorzaakt door een infectie met het herpes simplex virus 1 (HSV) Het is een van de virussen die de meeste mensen in hun lichaam dragen zonder er last van te hebben. Er bestaan twee soorten herpes simplex. Het type 1, dat de blaasjes en koortsuitslag rond de lippen veroorzaakt. Type 2 veroorzaakt infecties onder je middel, meestal aan de geslachtsorganen. De geslachtsziekte herpes genitalis wordt door HSV-2 veroorzaakt. Met name in periodes waarin volwassene een verminderde weerstand hebben of last hebben van veel stress.

Symptomen van koortsuitslag

De eerste infectie met herpes simplex vindt meestal plaats rond je vierde levensjaar. Het kind voelt zich meestal wat koortsig, heeft opgezwollen lymfeklieren en soms pijnlijke blaasjes rond de mond. Meestal is er een toename is speekselproductie en de koorts houd misschien een paar dagen aan. Daarna verdwijnen de blaasjes en is het weer over. Ontzettend veel mensen dragen dus herpes altijd bij zich. Ook zonder het te weten en misschien zonder er ooit last van te hebben.

Na de eerste aanraking met het virus, blijft het virus inactief in het lichaam aanwezig. Je zal het virus dus nooit meer kwijtraken, maar dat is geen probleem. Meestal laat het virus niks van zich weten, maar er kunnen momenten ontstaan dat het virus weer de kop opsteekt. De koortsblaasjes ontstaan weer als je lichaam een lagere weerstand heeft. Deze momenten komen bijvoorbeeld voor als iemand veel stress heeft, last van vermoeidheid of zelfs tijdens menstruatie. Ook als je lichaam bezig is om andere ziektes te bestrijden zoals verkoudheid of griep.

Koortsblaasjes

Na de eerste aanraking met het virus, worden de symptomen niet nogmaals zo heftig als bij de eerste keer. De koorts zal waarschijnlijk uitblijven en de opgezwollen lymfeklieren krijg je waarschijnlijk ook niet. Je hebt waarschijnlijk alleen last van blaasjes rond je mond. Vlak voordat je koortsuitslag krijgt, kan je wat last krijgen van een kriebelend, kloppend en branderig gevoel waar de blaasjes zich vormen. Vooral blaasjes in de mondhoeken kunnen vervelend zijn. Die springen sneller open als je je mond opent, je komt er vaak tegenaan met drinken en etensresten komen sneller in de hoek tegen de plekjes aan.

Herpes bij baby’s

Baby’s kunnen echter wel ernstig ziek worden van het herpes simplex virus. Bij baby’s kunnen de huid, ogen en ook hersenen of andere inwendige organen geïnfecteerd raken van het virus. Als dit niet behandeld wordt, kan het leiden tot blijvende restverschijnselen of kan de baby er zelfs aan doodgaan. Herpes bij baby’s komt gelukkig niet zo vaak voor, maar het kan wel. Dat kan gebeuren als de moeder besmet is met genitale herpes of als mensen met een koortslip/koortsuitslag dichtbij de baby komen. Vermijd dus direct contact met een baby als je last hebt van koortslip.

Wat kan je er tegen doen?

In principe kan je niet zo veel doen tegen koortsneus. Je draagt het virus en soms speelt het even op. Het beste wat je ertegen kan doen is goed voor jezelf zorgen en proberen je weerstand zo hoog mogelijk te houden. Zorg dus extra goed voor jezelf tijdens een verkoudheid of griepje.

Als je het tintelige of branderige gevoel krijgt, weet je dat er een koortslip aankomt. Je kan dan bijvoorbeeld Aciclovicrème, een antivirale crème, gebruiken. Hierdoor kan je koortslip sneller overgaan. Als je al blaasjes hebt, heeft het geen zin meer om te smeren. Doe de crème alleen op de pijnlijke plekken en was je handen goed voor en na het aanbrengen van de crème.

Als je al blaasjes hebt kan je zinkoxide of zinksulfaat gebruiken. Deze crèmes zorgen ervoor dat de blaasjes sneller opdrogen. Ook kan je gebruik maken van lidocaïne of zinoxide om de blaasjes sneller te laten uitdrogen en ook om de pijn te verlichten. Dan bestaan er ook nog kleine transparante pleisters die je op de blaasjes kan doen. Een hydrocolloïdepleister die de blaasjes afdekt, de jeuk verminderd en ook zorgt dat je anderen niet kan besmetten. Wat altijd nog beter werkt, is preventief smeren. Houd de lippen lekker vet en vooral smeren met een spf factor werkt heel goed.

Vorige

Gebroken teen: hoe te herkennen en wat te doen?

Volgende

Woon je net samen? Zo maken jullie samen het ultieme kersthuisje

Laatste van Blog

withemes on instagram