Zo leg je laminaat in 7 simpele stappen 

Ben je benieuwd hoe je een laminaatvloer moet leggen? In dit artikel geven wij je een paar tips voor het leggen van een laminaatvloer. 

Let op: Voordat je laminaat gaat leggen is het belangrijk dat het goed kan acclimatiseren. Hiervoor moet je het minstens 48 uur neerleggen in de ruimte waar je het wil gaan leggen. Hiermee laat je het laminaat wennen aan temperatuur en de vochtigheid in de ruimte. Zorg ervoor dat je de pakketten netjes recht neerlegt, zo trekken ze niet krom. 

Dit heb je nodig voor het leggen van een laminaat vloer: 

  • Afstandhouders
  • Plinten
  • Ondervloer
  • Laminaatsnijder
  • Decoupeerzaag
  • Legzet
  • Liniaal of rolmaat
  • Potlood 
  • Plintenknipper

Stap 1: De ondervloer leggen

Je gaat beginnen met het leggen van de ondervloer. Dit hoef je niet gelijk over de hele verdieping neer te leggen. Zorg ervoor dat je dit steeds in etappes neerlegt. Zo voorkom je dat de demping verdwijnt. Daarnaast wil je zo min mogelijk over je ondervloer lopen voordat je gaat leggen. Zoek je een goede vloer of ondervloer? Kijk dan eens bij de onlinevloerenspecialist.nl voor de beste vloeren. 

Stap 2: Begin in de hoek 

Nu is het tijd om de laminaatvloer te gaan liggen. Je begint altijd vanuit de hoek. Zorg ervoor dat je één lange baan legt over de lengte of breedte van je vloer. Hierna gebruik je afstandhouders om het zo netjes mogelijk te kunnen leggen. 

Stap 3: Planken zagen 

Je bent nu waarschijnlijk aan het einde van je eerste baan. Wanneer jij laminaat gaat snijden wil je dit doen met een laminaatsnijder, maar je kan ook een decoupeerzaag gebruiken wanneer de vloer niet recht loopt bijvoorbeeld. Het overgebleven gedeelte kan je weer gebruiken voor de volgende baan, ga naar stap 4. 

Stap 4: Leggen van wildverband 

Wanneer je gaat berekenen heb je altijd een gedeelte zaagverlies. Hierin wordt niet alleen meegenomen dat je een stukje verliest bij het snijden, maar ook het leggen van wildverband. Dit is wanneer je ervoor zorgt dat je geen trappen zicht krijgt. Hiervoor gebruik je dus ook af en toe een nieuwe plank of een random afgezaagd stuk in plaats van het overgebleven gedeelte. 

Stap 5: Aantikken van je laminaat

Je wil zo veel mogelijk voorkomen dat er kieren komen tussen je laminaat. Daarom gebruik je altijd een hamer en een slagblokje. Dit gebruiken professionals ook altijd. Daarnaast kan je ook nog een slagijzer gebruiken voor de uiteindes. Zo beschadig je de planen niet! 

Stap 6: Afwerking van leidingen. 

Nu is het zo ver en ga je om leidingen heen moeten leggen. Dit kan je doen door een profieltaster te gebruiken. Heb je deze gebruikt dan kan je van overbleven hout ook nog een extra blokje maken die je mooi achter de leidingen plaats. Zo werk je het perfect af. 

Stap 7: De laatste baan leggen 

Nu is het tijd voor de laatste baan. Zorg ervoor dat je deze nauwkeurig uitmeet. Bij oudere woningen willen de muren nog weleens scheeflopen. Dan moet je er zeker van zijn dat je precies uitkomt. Hierna is het alleen nog de plinten en je hebt een strak vloertje liggen! 

Vorige

Waarom persoonlijke aandacht van belang is bij mensen met dementie

Volgende

8 redenen om een interieur stylist in te schakelen 

Laatste van Blog

withemes on instagram