Zo help je jouw paard het rotweer door

Wij zijn dol op paarden. En als jij er eentje hebt of er voor eentje zorgt, dan jij vast ook. Paarden zijn vaak ook dol op mensen, maar iets minder op slecht weer. En laat dat nou net vaak het geval zijn in Nederland. Helaas zijn onze winters (en zomers trouwens ook) vaak gevuld et flinke regenbuien of koude dagen en nachten. Niet zo fijn voor de paarden, want die kunnen, in tegenstelling tot veel planten en bloemen, niet zo genieten van al die regen. Hoe zorg je er dan toch voor dat je je jouw paard een beetje door het rotweer heen helpt?

Dekens tegen de kou

Wist je dat er verschillende soorten paarden dekens staan om jouw lieve viervoeter een beetje te kunnen beschermen tegen het koude weer?  Deze zogeheten warmtedekens kunnen als geen ander de vacht van jouw dier lekker warm houden, ook als het heel koud buiten is ’s nachts. Zo kun je met een gerust hart naar huis gaan als je jouw paard alleen laat voor een koude nacht.

Regendekens

Ook gaat jouw vriendelijke viervoeter waarschijnlijk heel blij zijn met een regendeken om zijn of haar vacht te beschermen. Deze regendekens zorgen ervoor dat jouw paard niet continu getroffen wordt door de regen en dat hij/zij daardoor niet veel af zal koelen, zowel ’s nachts als overdag. Regendekens zijn beschikbaar in allerlei verschillende vormen, maten en kleuren. Zo kun je op zoek naar het model wat het beste bij jou en jouw paard past. Als je kiest voor een ongevoerde regendeken zonder onderdeken dan kun je deze gewoon weer afdoen wanneer het niet meer regent en waait. Gevoerde regendekens zijn een ander verhaal – hierbij is het belangrijk dat je de buitentemperatuur goed in de gaten houdt. Er wordt aangeraden om een gevoerde deken voor e paard te gebruiken wanneer de buitentemperatuur 10 graden Celsius of lager is.

selective focus photography of horses

Verwarmde drinkbak

Het is belangrijk om in de gaten te houden dat het drinkwater van jouw paard niet gaat bevriezen. Bij extreme kou kan dit namelijk het geval zijn, maar dat zorgt er wel voor dat je paard niks meer te drinken heeft. Mocht de gevoelstemperatuur onder de -10 graden Celsius komen, dan is het ook belangrijk dat je extra ruwvoer geeft. Paarden houden zichzelf namelijk vooral warm door te eten.

Hoefijzers

Heeft jouw paard hoefijzers? Kijk dan extra goed uit bij koud weer. Gaat het vriezen, dan loop je het risico dat de hoefijzers va jouw paard ervoor zorgen dat het te glad is en je paard als het ware gaat “schaatsen”. In sommige gevallen kan het ijs van buiten zelfs vastvriezen aan de hoefijzers, met als gevolg dat er ijsballen aan de hoefijzers gaan vastzitten. Houd dit dus goed in de gaten. Check elke keer als je bij je paard bent of dit het geval is, en if so, verwijder dan altijd de ijsballen direct. De hoeven van paarden kunnen bij koud weer extra gevoelig zijn, dus zorg het liefste voor een zachte ondergrond om het je paard zo aangenaam mogelijk te kunnen maken.

Vorige

Geoorloofd racen en rondscheuren? Zo doe je het

Volgende

Motorrijden: Veilig erop uit tijdens het najaar

Laatste van Blog

withemes on instagram