Motorrijden: Veilig erop uit tijdens het najaar

Lekker motorritjes maken dit najaar? Dat doen we natuurlijk wel veilig. In dit artikel lees je wat ervoor nodig is om veilig onderweg te gaan op de motor.

De zomer staat alweer voor de deur en dat betekent natuurlijk weer eindeloos ritjes met de motor. Maar dat moet natuurlijk wel op een veilige manier. In veel landen gelden er verschillende regels rondom de veiligheid om de motor. In Nederland hoef je bijvoorbeeld alleen een rijbewijs, kentekenbewijs mee te nemen en een goedgekeurde helm te dragen. In andere landen in Europa moet je ook een motorbroek, reflecterende hesjes en meer meenemen onderweg. Ondanks dat dit in Nederland niet verplicht is hebben wij een lijst gemaakt zodat jij toch altijd veilig op weg kan.

Welke items zijn belangrijk voor je eigen veiligheid op de motor?

Waar de meningen en regels per land verschillen, verschillen deze ook per persoon. Veiligheid zit hem niet alleen in de manier waarop je rijdt, maar ook in items en kleding die je aantrekt. Deze items zijn volgens ons belangrijk op de motor

Een goedgekeurde motorhelm:

In Nederland, maar ook in alle anderen landen in Europa moet je een goedgekeurde helm dragen wanneer je op een motor zit. Dit is een helm die voldoet aan de normen wanneer je valt. Ook wanneer je een klein ritje maakt moet je deze dragen. Want het kan zijn dat jij zelf met 30 kilometer per uur rijdt, maar je wordt aangereden door iemand die harder dan 50 rijdt. Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus zorg altijd voor een gecertificeerde helm.

Beschermende motorkleding:

Om ervoor te zorgen dat jij bij een val niet alles open hebt liggen bestaat er beschermende motorkleding. Die kleding kan bij een val de impact op jouw lichaam verminderen. Vaak is deze motorkleding gemaakt van ademend leer in combinatie met kunststof op bepaalde plekken. De motorkleding bestaat uit een motorjack of jas, een motorbroek en motorhandschoenen. Deze kleding is in Nederland niet verplicht, maar je wil niet de foto’s zien van motorrijders die zijn gevallen zonder beschermende motorkleding aan.

Zichtbaarheid vergroten

Ook is het belangrijk om zichtbaar te zijn op de motor. Juist omdat een kleine aanraking bij een motor grote gevolgen kan hebben, is het slim om je zichtbaarheid te vergroten. Dit kan je doen door gebruik te maken van reflecterende kleding, of op je helm te plakken. Vaak kan je deze ook makkelijk weer verwijderen.

Je motor zelf extra beveiligen

Wist je dat je ook je motor kan beschermen. Vaak zitten je benen bijvoorbeeld heel open op de motor. Deze kan je beschermen door een vangrail op je motor te bevestigen. Deze beschermen je benen beter bij een aanrijding of een ongeval. Bredere motoren zorgen vaak automatisch al voor deze veilige onderdelen.

Pas je rijgedrag aan op de motor

Natuurlijk begint het allemaal bij jezelf. Zo dien je met je motor je rijgedrag aan te passen. Een motor kan enorm snel rijden, maar je bent ook heel kwetsbaar op een motor. Denk bijvoorbeeld alleen al aan het rijden in een file. Wil je weten hoe jij je veilig kan inhalen tijdens een file? Bekijk dit artikel over filegedragscode.

Vorige

Zo help je jouw paard het rotweer door

Volgende

In beweging blijven: dat kan ook op de ifets

Laatste van Blog

withemes on instagram