Wat kun je zelf doen aan de klimaatsverandering als particulier?

4 minuten lezen

De laatste Elfstedentocht is alweer 23 jaar geleden, we mogen nog maar 100 km/u op de snelweg en de boeren protesteren bijna dagelijks: dat er iets mis is met het klimaat lijkt een gegeven, en dat er iets moet gebeuren dus ook. Onderdeel van de afspraken over overheidssteun voor KLM is een verduurzaming van het vliegbedrijf. De bouw moet aan steeds meer strenge voorwaarden voldoen. Als particulier lijkt misschien alles wat je doet een druppel op een gloeiende plaat, maar als íedereen zijn steentje bijdraagt, zorgen we samen voor een beter klimaat. En echt alle kleine beetjes helpen, hoe simpel ze ook lijken. Wat je zoal kunt doen?

Groene energie

Een simpele en toch efficiënte stap is om over te stappen op groene energie. Zelf zonnepanelen laten leggen, is daarbij de meest duurzame optie, maar vereist ook een investering. Maar ook je energieleverancier kan jou groene energie aanbieden. Groene energie, of groene stroom, wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Denk hierbij aan wind- of zonne-energie, maar ook energie opgewekt door water of het verbranden van afval valt onder duurzame energie. En groene energie is meestal niet eens duurder dan de ‘gewone’ grijze stroom die opgewekt wordt uit fossiele brandstoffen.

Energie besparen

Door energie te besparen heb je er minder van nodig en dat is dus duurzaam. Plus het is goed voor jouw portemonnee. Maar waar begin je nou? Het kan heel gemakkelijk door bijvoorbeeld korter te douchen. Minder lang warm water gebruiken betekent minder warm water gebruiken, en dus minder energie gebruiken. Ook het vervangen van apparaten, laders en lampen door duurzamere alternatieven zoals LED levert besparingen op. Is een (huishoudelijk) apparaat aan vervanging toe? Kijk dan bij de aanschaf van een nieuwe naar het energielabel.

Ook aan je woning valt vaak nog wel het één en ander te verbeteren als het gaat om duurzaamheid, tenzij je in een vrij nieuwe woning woont. Wist je bijvoorbeeld dat een houten vloer de vloerverwarming niet goed geleidt, waardoor deze extra hard moet werken om je woning warm te houden? Hout vervangen door bijvoorbeeld PVC of tegels bespaart je dus warmte en is daarmee duurzamer. Ga je je huis verbouwen en wordt je woning daarvan duurzamer? Dan kun je recht hebben op subsidie. De moeite waard dus om dit uit te zoeken!

Bewuste keuzes

Door bewuste keuzes te maken bij een aantal dingen die je doet, kun je gemakkelijk een steentje bijdragen voor het klimaat. Enkele vragen die je jezelf zou kunnen stellen:

  • Pak ik de auto of kan dit ook met de fiets of het OV?
  • Is het nodig dat ik ver weg op vakantie ga, of kan ik eenzelfde ervaring dichter bij huis vinden?
  • Kies ik in de supermarkt voor de exotische groentes en fruit, of kies ik lokale producten die in het seizoen zijn?
  • Neem ik een fabrieksproduct of juist een ambachtelijk gemaakt item dat ook nog eens uniek is?
  • etc.

Je zult vast keuzes blijven maken die niet zo goed zijn voor het klimaat. Maar als je af en toe wél de bewustere keuze maakt, helpt dit al. Als iedereen dat namelijk zou doen, maken al die kleine beetjes een groter geheel.

 

 

Vorige

Vitamine B17: alles wat je moet weten

Volgende

Hoeveel internetaanbieders kent Nederland?

Laatste van Blog

withemes on instagram