Wat is het verschil tussen rolluiken en zonneschermen?

Zonwering heb je in verschillende soorten en maten. Rolluiken en zonneschermen zijn beide populaire opties voor zonwering. Hoewel ze beiden dienen om de temperatuur binnenshuis te reguleren, zijn er ook een aantal belangrijke verschillen. Benieuwd wat deze verschillen precies zijn? Lees dan snel verder.

Rolluiken

Er zijn verschillende voordelen die rolluiken met zich meebrengen. Allereerst helpen rolluiken om het zonlicht te blokkeren en de temperatuur in huis te reguleren. Dit is vooral prettig in de zomer als de zon fel naar binnen schijnt en het warm kan worden. Door de rolluiken te sluiten, kun je voorkomen dat alle warmte niet van buiten naar binnen komt. Ten tweede biedt het een efficiënte barrière tegen inbrekers. Daarnaast zorgen rolluiken ervoor dat het huis of gebouw beter geïsoleerd is, wat uiteindelijk positief uitpakt voor jouw energiekosten. Tot slot kun je met rolluiken ook simpelweg langer uitslapen. Zonnestralen kunnen soms hinderlijk je slaapkamer inschijnen, waardoor uitslapen niet meer lukt in de vroege ochtend. Met een rolluiken zorg je voor volledige verduistering en slaap gerust uit.

Soorten

Er zijn verschillende soorten rolluiken op de markt met elk hun eigen specifieke kenmerken en voordelen. Er zijn namelijk rolluiken te verkrijgen die je handmatig kunt bedienen, maar je kunt ook kiezen voor een rolluik die elektrisch bedienbaar is. Deze kun met een afstandsbediening of schakelaar bedienen. Er zijn rolluiken van verschillende materialen verkrijgbaar, maar voornamelijk van kunststof of aluminium. De rolluiken verschillen ook van prijs afhankelijk van het materiaal en of het handmatig of elektrisch bediend wordt. Daarnaast heb je de keuze voor een inbouwrolluik, opbouwrolluik of een voorzetrolluik. De voorzetrolluik is het meest eenvoudig te plaatsen en daarom geschikt voor iedere woning.

Verschil

Maar wat is nou precies het verschil tussen rolluiken en zonneschermen? Allereerst zijn rolluiken vaak groter en zwaarder dan zonneschermen. Rolluiken worden meestal geïnstalleerd op ramen en deuren en kunnen worden opgerold wanneer ze niet worden gebruikt, vandaar ook de naam. Rolluiken zijn gemaakt van stevige materiaalsoorten zoals aluminium of kunststof. Daarnaast dienen ze vaak als een extra laag beveiliging tegen inbrekers en het weer. Zonneschermen daarentegen zijn meestal lichtere en minder opvallende opties. Zonneschermen zijn gemaakt van verschillende materialen, maar voornamelijk van zonwerende doeken of schaduwdoeken. Een ander belangrijk verschil tussen rolluiken en zonneschermen is de prijs. Rolluiken zijn vaak duurder dan zonneschermen, voornamelijk vanwege het stevige materiaal. Toch is dit niet altijd het geval, want de prijzen van rolluiken lopen ontzettend uiteen. 

Keuze

Bij het kiezen van rolluiken is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw woning. Bespreek de opties met een professioneel bedrijf en overweeg de kosten en het onderhoud van verschillende soorten rolluiken. Als u goed geïnformeerd bent, kun je ook de beste keuze maken voor jouw specifieke situatie. Twijfel jij nog tussen bijvoorbeeld een rolluik en een zonnescherm? Een professioneel bedrijf kan jou helpen bij het kiezen van de juiste zonwering. Idealiter sluit het namelijk perfect aan op jouw behoeften. Bovendien kan een professioneel bedrijf ook de installatie verzorgen.

Vorige

5 tips om de juiste energieleverancier te kiezen 

Volgende

Medicijn tegen migraine? Cannabis biedt mogelijkheden

Laatste van Blog

withemes on instagram