Waar komt het kerstpakket eigenlijk vandaan?

Last Updated on: 15th november 2022, 02:45 pm

Veel werknemers kijken er jaarlijks naar uit: het kerstpakket. Het kerstpakket is toch vaak een blijk van waardering voor al het harde werk wat je hebt geleverd over de afgelopen paar maanden. Nu is het alleen wel zo dat er maar weinig mensen zijn die weten waar het idee achter het geven van een kerstpakket eigenlijk vandaan komt. Wij vinden het tijd dat hier verandering in komt. Om hiervoor te zorgen laten wij je in dit artikel daarom alles zien wat je moet weten over de oorsprong van ons kerstpakket!

De oorsprong van cadeautjes

Goed, laten we eerst eens kijken naar de oorsprong van het geven van cadeautjes. Het geven van cadeautjes met Kerstmis is een christelijke traditie die over de hele wereld eigenlijk wel voorkomt. Nu is het niet alleen beperkt tot het christendom, want verschillende andere religies markeren het einde van het jaar ook met het geven van cadeautjes. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan het Joodse lichtfeest Chanoeka of aan de hindoeïstische Pancha Ganapati in India.

Voor christenen staan de geschenken die met Kerstmis worden gegeven symbool voor de drie wijzen die cadeautjes meehadden voor het kindje Jezus. Het Nieuwe Testament van de Bijbel beschrijft dat de drie Wijzen – Melchior, Caspar en Balthazar – naar de geboorteplaats van Jezus reisden door een ster te volgen. Toen ze Jezus tegenkwamen gaven ze hem goud, wierook en mirre. Deze traditie is vervolgens gebleven en vormt een centraal onderdeel van de wijze waarop wij kerst vieren.

Komst van de kerstpakketten

Nu vraag je je wellicht af waar onze kerstpakketten vandaan komen. We zien dat kerstpakketten met name sinds de jaren 20 en 30 sterk in opkomst zijn gekomen. De reden hiervoor is simpel: mensen moesten in die tijd veel werken, ook rond de feestdagen. Om ervoor te zorgen dat iedereen niet al te veel klaagde kregen ze een kerstpakket. Van oudsher was dit een klein geldbedrag wat mensen vrij konden besteden, maar na verloop van tijd is dit vervangen door lekker eten en goede wijn. Vandaag de dag komen kerstpakketten voor in alle mogelijke soorten en maten. Door de komst van de digitalisering zijn er ook steeds meer bedrijven die een digitaal cadeau als voorkeur hebben voor hun werknemers.

Nog veel meer te weten komen?

We hopen dat je dankzij de info uit dit artikel wat meer te weten bent over het kerstpakket en achter het idee van het geven. mocht je zelf aan het hoofd staan van een leuk team dan raden wij je echt aan om even goed na te denken over het verzinnen van een leuk kerstpakket. Met een kerstpakket zorg je namelijk altijd weer voor een hoop lachende gezichten. Voor nog veel meer informatie over het samenstellen van een origineel kerstpakket ben je hier op de site aan het juiste adres!

Vorige

Do en don’ts voor je BBQ

Volgende

Dé tips voor mensen met dun haar

Laatste van Blog

withemes on instagram