Waar komen kerstlichtjes eigenlijk vandaan?

Last Updated on: 11th november 2022, 10:08 am

Kerst is voor veel mensen een van de leukste periodes van het jaar. Niet zo raar natuurlijk, tijdens kerst kan je namelijk de band met je familie aansterken en even tot rust komen. Wat veel mensen wel weten is dat kerst is omgeven van de symboliek. Echter, we zien dat veel mensen geen idee hebben waar alles eigenlijk vandaan komt. Zo ook als het aankomt op de kerstlichtjes. Wil je meer te weten komen over het ontstaan van de kerstlichtjes dan heb je geluk. In dit artikel laten wij je hier namelijk alles over zien wat je maar moet weten!

Feest van het licht

Laten we maar eens beginnen bij het begin. Waar komen de kerstlichtjes eigenlijk vandaan? Het idee om met Kerstmis lichtjes te gebruiken als versiering was iets dat al voor een ontzettend lange tijd werd opgevolgd. De eerste verlichte kerstbomen werden verlicht met kaarsen. Logisch, ze hadden in die tijd namelijk nog geen stroom. Diverse stammen staken kaarsen aan tijdens de feesten van de winterzonnewende. Dit is een feest wat samenvalt met onze kerstperiode. Dit deden ze omdat ze hoopten dat het licht van kaarsen en vreugdevuren de warmte en het licht van de zon zou aanmoedigen om terug te keren na een donkere winter. Dit is overigens een traditie die overal op de wereld op deze manier wordt gevierd. Zie het dan ook echt als een universeel feest.

Lichtjes tijdens kerst

Dankzij de kerstening van de heidense feestdagen werd de traditie van het aansteken van kaarsen ook overgenomen door de mensen die kerst vieren. Bijzonder is dat het waarschijnlijk is dat deze traditie pas na de 18e eeuw weer echt populair werd. Rond de 18e eeuw werd het een populaire traditie in veel protestantse Duitse huizen van de hogere klasse om Kerstmis te vieren door hun kerstbomen te versieren met veel kleine minikaarsjes. De kaarsen werden soms met gesmolten was aan de boom gelijmd. Bij andere mensen werden ze met spelden aan de bomen bevestigd. Vanwege het brandgevaar van echte kaarsen werden begin 1900 glazen ballen gebruikt om de verlichte kaarsen vast te houden. Dankzij de uitvinding van de gloeilamp werden de glazen lichtbollen vervangen tot de echte kerstverlichting op elektriciteit.

Ook zo’n zin in kerst?

We hopen dat je dankzij de info uit dit artikel wat meer te weten bent gekomen over kerstlichtjes en over het ontstaan van deze leuke traditie. Zoals je wel kunt zien is het echt het feest van het licht. De volgende keer dat je naar je kerst kaars of lampjes in de boom kijkt weet je precies waarom we dit eigenlijk hebben. Voor nu alleen nog even geduld, een paar weekjes en kerst staat alweer voor de deur. Tot die tijd zijn er hier op de site nog veel meer leuke artikelen te vinden over de aankomende periode van de leukste feestdagen!

Vorige

Alles wat je moet weten over Sedum

Volgende

De diverse soorten zwembaden op een rijtje

Laatste van Blog

withemes on instagram