Alles wat je moet weten over Sedum

De kans is groot dat je wel eens van Sedum hebt gehoord. Er is immers een reden dat je hier op de site terecht bent gekomen. Op dit moment zien we dat deze plant met name gekozen wordt voor het bouwen van groene daken. Echter, veel mensen weten iets te zeggen over deze specifieke plant. Om hier verandering in te brengen hebben we besloten om de belangrijkste info voor jou op een rijtje te zetten. Door dit goed door te lezen leer je alles wat je moet weten over Sedum!

Wat is Sedum eigenlijk?

Voordat we ingaan op de voordelen van Sedum is het handig om eerst even stil te staan bij wat het is. Sedum wordt ook wel eens steengewas genoemd. Deze plant komt uit het geslacht van de vetplantenfamilie Crassulaceae. Deze familie bestaat uit vier- tot vijfhonderd soorten en duizenden verschillende variëteiten. Succulenten zijn planten die water opslaan in een deel van de plant. Sedum slaat water op in de bladeren, met als gevolg dat het ook wel bekend staat als een bladsucculent.

Belangrijk om te weten is dat het metabolisme van Sedum verschilt van andere planten. In de avonduren wordt kooldioxide door de huidmondjes opgenomen en omgezet in appelzuur. Overdag, met name onder invloed van direct zonlicht, wordt het appelzuur afgebroken en vindt fotosynthese plaats. De huidmondjes in de bladeren staan alleen ‘s nachts open. Tijdens de warme en droge dag wordt het vochtverlies geminimaliseerd. Veel Sedum planten zijn afkomstig van het noordelijk halfrond, met name rond de Middellandse Zee. Dit is dan ook de reden dat deze planten erg weinig onderhoud vereisen.

De voordelen van Sedum

Nu je weet wat Sedum is kunnen we door naar de voordelen die deze plant te bieden heeft. Op de eerste plaats is het een groot voordeel dat Sedum is voorzien van zeer ondiepe wortels. Dit maakt het een plantensoort die ideaal is voor op een plat dak. Daar komt bij dat de plant ook nog eens bekend staat om het lichte gewicht. Sedum tevens bestand tegen droogte, handig voor in zeer hete zomers. Met name nu het in de zomermaanden erg warm kan worden in Nederland is dit een groot voordeel voor jouw groene dak. Zoals we al even kort hebben aangestipt is Sedum gemakkelijk te onderhouden en heeft het weinig water en voedingsstoffen nodig. Ook is de plant goed beschermd tegen ziekten en insectenplagen.

Kies jij voor een groen dak?

We hopen dat je dankzij de info uit dit artikel wat meer hebt geleerd over Sedum en over de mogelijke toepassingen van deze handige plant. Door de vele voordelen is het echt de ideale plant om te gebruiken voor jouw groene dak. Kies je ook voor een groen dak dan is het mogelijk om jouw steentje bij te dragen om de wereld net even iets groener te maken. Daar komt bij dat het er ook nog eens erg leuk uit kan zien. Zie het als een ware win-win situatie!

Vorige

Incassobureau inschakelen – waar moet je aan denken?

Volgende

Waar komen kerstlichtjes eigenlijk vandaan?

Laatste van Blog

withemes on instagram