Steken in je hoofd: wat is het?

Steken in je hoofd: wat is het?

Last Updated on: 10th april 2024, 12:10 pm

Hoofdpijn kom in heel veel verschillende soorten en maten voor. Bijvoorbeeld in steken, kloppen, het gevoel alsof er een band om je hoofd zit of met vlekken voor je ogen en lichtflitsen. Hoofdpijn en migraine ligt dicht bij elkaar. Maar steken in je hoofd? Daar gaan we het deze blog over hebben. Want wat is die stekende hoofdpijn of steken in hoofd zonder hoofdpijn en wat is het? In deze blog geven we je antwoord op die vraag.

Hoofdpijn met steken kan zowel links als rechts van je hoofd optreden. Maar wat is de oorzaak van deze hoofdpijn? Deze vorm van hoofdpijn noemen we stekende hoofdpijn. Het zit vaak in je voorhoofd of bij je oog en slaap. Maar het kan ook aan de achterkant van je hoofd zijn. Je voelt ineens heel veel pijn in je hoofd en die steken lijken haast onverdraaglijk. Het is een plotselinge vorm van hoofdpijn, maar is niet zo – als met migraine – gepaard met flitsen en wazig zien.

  • Voel je plotseling een scherp pijn of juist een felle steek in je hoofd?
  • Ontwikkelt de pijn zich in meerdere gebieden?
  • Duren de steken vrij kort? Zeg rond de 3 seconden?
  • Lijkt er geen aanleiding te zijn?
  • Gebeurt het een paar keer per dag?

Komen jouw klachten overheen met hetgeen dat we hierboven schetsen? En kun je de vragen met ‘ja’ beantwoorden? Lees dan even verder. Want om antwoord op de meest prangende vraag te geven: nee, we weten niet precies wat het is. Wat we wel weten is dat er vaak een onderliggend probleem is dat je kunt aanpakken om deze vorm van hoofdpijn te voorkomen.

Wat te doen tegen deze vorm van hoofdpijn?

Belangrijk is dat je deze hoofdpijn niet kunt bestrijden met pijnstillers. Je kunt het wel een beetje onderdrukken. Drink je bijvoorbeeld genoeg water? Doordat je wellicht te weinig water drinkt, kun je hoofdpijn krijgen. Probeer twee liter water per dag te drinken en vul het eventueel aan met (kruiden)thee. En houd het aantal kopjes koffie voorlopig even op niet meer dan 2 per dag.

Voorkom stress

Maar stress is ook een grote factor voor stekende hoofdpijn. Heb je veel last van stress? Probeer dit dan te verminderen door werk en privé wat meer te scheiden. Blok bijvoorbeeld periodes van rust in je agenda en ga sporten of lekker wandelen. Probeer deze tijd niet in te vullen met bijvoorbeeld het kijken van een serie, want dit kan juist ervoor zorgen dat je hoofdpijn versterkt. Dat brengt ons namelijk bij het laatste punt: de blauwe schermen van telefoons, tablets, televisies en computers kunnen ervoor zorgen dat je hoofdpijn krijgt, zeker als je bijvoorbeeld veel achter de computer zit. Dan krijg je te veel spanning op je nek. Stretchen en mediteren kan voorkomen.

Zijn steken in hoofd zonder hoofdpijn ernstig?

Over het algemeen kunnen we stellen dat deze vorm van hoofdpijn niet gevaarlijk is. Maar er kunnen wel gevallen zijn waarbij deze vorm van hoofdpijn andere problemen aankaart. Raadpleeg daarom altijd een huisarts, zo kun je uitsluiten dat het om ‘gewone’ hoofdpijn gaat en om niet iets anders ergs.

Vorige

Zomerfruit: alle weetjes

Volgende

Beste Slaapmasker 2023

Laatste van Blog

withemes on instagram