New year, new you

Aan het eind van het jaar is het voor veel mensen tij voor een moment van reflectie. Wat heb je het afgelopen jaar gedaan, waar baal je van en wat voor moois heb je meegemaakt? Naast dit evaluatiemoment aan het eind van het jaar betekent dit ook dat er in het nieuwe jaar ruimte is voor nieuwe voornemens. De meeste mensen startten in januari van 2022 dan ook met hun nieuwe goede voornemens. Benieuwd wat de meest gehoorde goede voornemens zijn (tip: iets met groene thee) en wat tips zijn om ze beter na te streven? We geven tips in dit artikel.

Gezond leven

Het meest gehoorde goede voornemen is vooral gezonder leven. Het gaat dan om minder alcohol drinken, minder roken, meer bewegen en gezonder eten. Een makkelijke manier om je leven direct wat gezonder aan te pakken is door groene- of witte thee te drinken. Hier zitten namelijk allemaal belangrijke antioxidanten in, die cel vernieuwing bevorderen. Daardoor zeggen sommige mensen dat het verouderingsproces van je lichaam vertraagt: cellen blijven zichzelf immers steeds vernieuwen. Daarnaast is het drinken van thee een natuurlijke manier om meer vocht in je lichaam te krijgen. Een gemiddeld mens heeft zo’n twee liter vocht per dag nodig.

selective focus photography of round silver-colored accessory

Voornemens volhouden: implementation intentions

In de communicatiewetenschap is er een term die je regelmatig voorbij hoort komen als het gaat om plannen en het naleven van deze planning: implementaton intentions. Dit is een techniek om toe te passen om zo je planning beter haalbaar te maken. Wat het magische ingrediënt hier is? Je schrijft je planning op papier op, en maakt elke stap zo concreet mogelijk. Dat betekent dat je wat je moet doen opschrijft. Dat doe je wel vaker in to-do lijstjes, maar nu schrijf je bijvoorbeeld ook de plek op en welke mini-stappen je nodig hebt om deze taak te kunnen voltooien. Dat kan er bijvoorbeeld als volgt uitzien: “Om 11:15 ga ik tien bladzijden in mijn studieboek lezen aan de keukentafel, tot 15:45. Als ik een bericht binnenkrijg op mijn telefoon. Er is veel onderzoek gedaan naar de rol van implementation intentions en hun rol in het behalen van je doelen.

Zoek een maatje

Samen naar een doel toewerken is altijd makkelijker dan dat in je eentje doen. Daarom helpt het voor het verwezenlijken van je goede doelen om je doelen af te stemmen met iemand anders. Wanneer je in dit jaar bijvoorbeeld meer wilt gaan sporten, dan helpt het als je samen met een vriend of vriendin op een paar vaste momenten naar de sportschool gaat. Als je dan niet gaat, dan laat je ook echt iemand in de steek. En dat wil je natuurlijk niet. Als gevolg hiervan heb je een extra stok achter de deur om te gaan.

Werk met beloningen

Om gedrag te stimuleren, werkt het om te werken met beloningen. Als je je wilt houden aan bepaalde voornemens, dan kan het voor jezelf helpen om hier een bepaalde beloning aan te koppelen. Denk bijvoorbeeld: na elke dag dat ik gezond heb gegeten, mag ik een half uurtje online shoppen.

Vorige

In beweging blijven: dat kan ook op de ifets

Volgende

Leukste cadeautjes die je iemand voor zijn of haar verjaardag kan geven in 2022

Laatste van Blog

withemes on instagram