Met deze tips creëer je meer rust in de woonkamer

De woonkamer is een plek waar je moet kunnen ontspannen. Of je nou thuiskomt na een lange werkdag, van je weekend wil genieten of simpelweg een nieuwe aflevering van Temptation Island aan wil zetten – in de woonkamer moet je kunnen ontspannen. Benieuwd hoe je meer rust in je woonkamer creëert door het interieur aan te pakken? Wij geven tips.

Kleurgebruik

Door rustige kleuren te kiezen die goed bij elkaar passen creëer je makkelijk een gevoel van rust in de woonkamer. Veel kleuren door elkaar gebruiken kan er misschien heel leuk en gezellig uitzien, maar geeft wel een gevoel van onrust in de ruimte. Vooral lichte kleuren en aardetinten, bijvoorbeeld verwerkt in gietvloeren, helpen heel erg om een ruimte meer rust te geven. Het beste kun je behang met print vermijden. Twijfel je over wat je moet gebruiken, dan kun je heel goed een kleurexpert inschakelen om even mee te kijken naar welke kleuren goed bij elkaar passen en elkaar complementeren, in plaats van kleuren die met elkaar botsen en voor nog meer onrust zorgen in je huiskamer.

Warme verlichting

Om meer warmte en rust te krijgen in huis kun je het beste kiezen voor warme en dimbare sfeerverlichting. Zo weet je zeker dat je altijd geschikte verlichting voor de situatie hebt. Heb je een knusse avond met wat wijn op de bank, dan kun je het licht volledig dimmen en wat kaarsen aanzetten voor wat extra sfeer, maar moet je je even focussen in de woonkamer, dan is feller licht misschien wat handiger.

Symmetrie

Symmetrische vormen stralen automatisch veel rust uit. Het schijnt ook zo te zijn dat mensen met een symmetrisch gezicht als aantrekkelijker worden gezien dan mensen met veel asymmetrie in hun gezicht. Om je woonkamer ook zo aantrekkelijk mogelijk te laten ogen, kun je ook proberen daar symmetrie toe te passen. Dat doe je bijvoorbeeld door meubels zo te plaatsen dat het geheel niet drukker is aan de ene kant dan aan de andere. Ook is het fijn wanneer kleuren in evenwicht zijn, en er niet één muur is die veel verschillende kleuren heeft en de ander compleet wit is. Evenwicht brengt rust, dus probeer daar rekening mee te houden bij het maken van een indeling.

white fabric sofa set

Opruimen

Rust in je huis betekent natuurlijk rust in je hoofd. Daarom creëer je dan ook de meeste rust in huis wanneer je je huis regelmatig opruimt. Het is belangrijk om voldoende kastruimte te hebben waarin je alles kan opbergen, maar het is ook belangrijk om jezelf aan te leren dat je altijd opruimt wat je hebt gebruikt, zo heb je nooit grote stapels met spullen waar je nog achteraan moet omdat het opgeruimd moet worden. Ook is het slim om regelmatig te stofzuigen zodat je weer kunt genieten van de grond onder je. Zeker wanneer je een mooie vloer hebt, zoals de vloeren van issa vloeren, kan dit je huis naar een hoger niveau tillen.

Breng natuur in je huis

De natuur kan mensen tot rust laten komen. Denk maar eens aan een moment waarin je bijvoorbeeld wandelde in een bos, diep ademhaalde en voelde hoe de schone lucht je tot rust kon brengen. Al eeuwenlang kunnen mensen tot rust komen door in en met de natuur te zijn. Het is dan ook niet gek dat veel interieurstylisten adviseren om meer rust in je huis te krijgen door de natuur in huis te brengen. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een grote kamerplant aan te schaffen.

Vorige

Hier moet je rekening mee houden als je binnenkort een haartransplantatie ondergaat

Volgende

Hoe zit het nu met de olympische spelen van 2020/2021?

Laatste van Blog

withemes on instagram