Hoe zit het nu met de olympische spelen van 2020/2021?

In 2020 werden vrijwel alle grote sporttoernooien geannuleerd en verplaatst naar een later tijdstip. Ondanks dat er nog wel wat wielerrondes zijn verreden, later in het seizoen, hebben de kijkers een slechts sportseizoen gehad. Want niet alleen het EK schoof een jaar op, ook de Olympische Spelen van 2020 werden verzet naar 2021. Of het dit jaar wel door kan gaan, en zo ja hoe, lees je hier.

Gaan de Olympische Spelen van 2020 in 2021 wel echt door?

Het is nog lang spannend geweest, want lang niet iedereen was het ermee eens dat de Zomerspelen op 23 juli 2021 van start gaan in Tokio. Al maanden rommelt het, de Japanners zien het niet zitten dat van over de hele wereld duizenden sporters naar Tokio komen. De coronacrisis is nog niet bezworen en hoewel de organisatie de Olympische Spelen neerzetten als het evenement dat een streep onder de pandemie zet, is niemand er gerust op.

Twee maanden voordat de Spelen moeten starten, roepen partners op de Spelen dit jaar af te gelasten. De Japanse krant Asahi Shimbun, een sponsor en daarmee officiële partner van de Olympische Spelen in Tokio, vindt het risico voor de publieke veiligheid te groot. Maar de organisatie lijkt voet bij stuk te houden. Ook de andere voorbereidingen lopen door: sporters zijn hard aan het trainen, er lopen nog kwalificatietoernooien en alle landen doen hun best hun sporters op een veilige manier naar Tokio te kunnen sturen. Ook het publiek lijkt er klaar voor, iedereen is er aan toe en treft voorbereidingen, zoals wedden op sportwedstrijden.

Waarom Japan niet toegeeft

Ondanks de druk van de bevolking en andere criticasters, gaat Japan stug door met de voorbereidingen. Dat er tot voor kort nog geen goed stadion stond, mocht de pret niet drukken.

Het is misschien wel te verklaren vanuit de geschiedenis van het land: in 1940 zouden de Spelen ook al in Tokio plaatsvinden. Daarmee kon Japan zich na een aardbeving in 1923 opnieuw op de kaart zetten, maar het besloot het Chinese Mantsjoerije in 1931 binnen te vallen. Boycots vanuit onder andere de UK en de VA leidden ertoe dat Japan de Spelen in 1938 teruggaf. Uiteindelijk gingen de Spelen van 1940 helemaal niet meer door, omdat de Tweede Wereldoorlog uitbrak.

In 1964 mocht Tokio in de herkansing. En 2020 moest de wederopstanding betekenen na 2011, toen Japan getroffen werd door aardbevingen, een tsunami en een kernramp. Opgeven zit er niet in, dat doe je alleen in tijden van oorlog, zo lijkt het devies. En dus moeten de vervloekte Spelen van 2020 in 2021 toch echt doorgaan.

De wereld kijkt toe en gaat mee

Dat de sporters door willen gaan, is niet zo vreemd. Zij zijn inmiddels al 5 jaar aan het trainen voor dit moment. Het is bijvoorbeeld voor het eerst dat skateboarden een Olympische sport is, iedereen wil laten zien wat ie kan. Japan zegt dat zij de veiligheid van de 16.000 mensen, atleten en hun entourage, kunnen garanderen. In Nederland krijgen de sporters voorrang voor een coronavaccin. Er lijkt wereldwijd veel aan gelegen te zijn om het door te laten gaan. Alleen Noord-Korea heeft zich terugtrokken van deelname. En misschien is het inderdaad ook wel precies datgene wat iedereen na anderhalf jaar corona nodig heeft. De vraag of het misschien niet net iets te vroeg komt, kan pas achteraf beantwoord worden.

Vorige

Met deze tips creëer je meer rust in de woonkamer

Volgende

Hoe gietvloeren bij kunnen dragen aan een betere hygiëne

Laatste van Blog

withemes on instagram