Hooikoorts – wat is het en hoe kom je er vanaf?

Aan het begin van de lente zijn veel mensen blij dat het eindelijk weer lekker weer wordt en dat de natuur in bloei komt. Nu betekent deze periode van het jaar voor sommige mensen ook een tijd van niezen, jeukende ogen en een loopneus. Steeds meer mensen hebben last van extreme hooikoorts symptomen. Maar wat is hooikoorts en hoe kom je er vanaf? In dit artikel hebben we de beste oplossingen tegen hooikoorts voor jou onder elkaar gezet!

Wat is hooikoorts eigenlijk?

We vertellen je straks meer over de manieren waarop je hooikoorts kunt behandelen. Maar wat is hooikoorts eigenlijk?. Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, is een veel voorkomende aandoening die wereldwijd miljoenen mensen treft. Het wordt veroorzaakt door een allergische reactie op pollen. Deze stoffen komen tijdens de lente- en zomermaanden vrij uit bomen, grassen en onkruid. Wanneer je pollen inademt, produceert je lichaam een immuunreactie die zorgt voor de klassieke symptomen van hooikoorts. Hier moet je denken aan niezen, een verstopte neus, jeukende ogen en keelpijn. Sommige mensen kunnen ook last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn en oorpijn.

Wat kan je doen tegen hooikoorts?

Hoe kom je dan van hooikoorts af? Helaas bestaat er geen genezing voor hooikoorts, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen te verlichten. Om het overzichtelijk te maken vind je hieronder de belangrijkste methodes en behandelingen terug:

  • Antihistaminica

Antihistaminica zijn een soort medicijnen die kunnen helpen om de symptomen van hooikoorts te verminderen. Ze werken door de effecten van histamine te blokkeren. Dit is een chemische stof die door je lichaam wordt vrijgegeven tijdens een allergische reactie. Antihistaminica kunnen oraal of als neusspray worden ingenomen.

  • Nasale corticosteroïden

Nasale corticosteroïden zijn een ander soort medicijnen die kunnen helpen om de ontsteking in je neusholten te verminderen. Ze kunnen als neusspray worden ingenomen en worden vaak voorgeschreven aan mensen met ernstiger symptomen van hooikoorts.

  • Allergie-injecties

Allergie shots, ook bekend als immunotherapie, kunnen helpen om he gevoeligheid voor pollen na verloop van tijd te verminderen. Dit wordt gedaan door je lichaam geleidelijk bloot te stellen aan kleine hoeveelheden van het allergeen. Hierdoor wordt je immuunrespons minder dan voorheen. Allergie-injecties worden meestal over een periode van enkele jaren gegeven. Een nadeel van deze behandeling is wel dat het erg duur kan worden als je pech hebt.

  • Middelen zonder recept

Er zijn verschillende vrij verkrijgbare middelen die kunnen helpen om de symptomen van hooikoorts te verlichten. Quercetine kopen is zo’n methode. Quercetine is een natuurlijk middel dat kan helpen tegen hooikoorts. Zorg er wel even voor dat je met je huisarts of apotheker overlegt voordat je zomaar iets gaat gebruiken.

Vorige

Een klikgebit of toch kronen – de beste optie voor jou

Volgende

Een tattoo weg laseren – hoe gaat dat in z’n werk?

Laatste van Blog

withemes on instagram