Hoe kan je beter slapen en wat heb je daarvoor nodig?

Last Updated on: 11th november 2022, 10:07 am

Slecht slapen, je bent zeker niet de enige die er last van heeft. Gelukkig kan je snel verandering brengen in je slaappatroon en een betere nachtrust ervaren.

Een goed matras is het halve werk

Een bekende en grote factor die erg belangrijk is bij lekker slapen; een lekker bed. Om goed te slapen is een lekker bed en dus ook een goed matras zeker nodig. Bijvoorbeeld een matras 70×200 is een goede keuze voor een enkele matras. Dat komt doordat de matrassen in de afmeting 200×70 cm vaak hol zijn, waardoor de lucht goed door het matras kan stromen. Zo stap je altijd een fris bed in en dat is lekker na een lange vermoeiende dag. Een matras draagt je natuurlijk de hele nacht en zorgt dus ook voor de steun in je hele lichaam. De combinatie van het matras en het kussen zijn heel belangrijk voor een goede nachtrust. Want je lichaam moet natuurlijk goed kunnen herstellen als je slaapt.

Wat is jouw slaapstijl?

Niet ieder matras is voor iedereen geschikt. Dat heeft grappig genoeg alles te maken met de houding waarin je vaak de slaapt. Voor zijslapers werkt een zachter matras of topper vaak goed. Dit geeft minder druk op die ene schouder, arm en heup. Een beetje wegzakken is dan juist goed voor een rechte lijn in de rug. Een medium of stevig matras werkt goed voor buikslapers zodat je heupen en bekken niet onder je schouders wegzakken. Wat weer druk kan geven op je ruggengraat. Rugslapers hebben het eigenlijk het makkelijkst, aangezien elke hardheid werkt. Dat komt omdat je gewicht wordt verdeeld over een groter oppervlak. Maar dat is nog niet alles, je gewicht en eigen voorkeur spelen ook een rol. Over het algemeen geldt: hoe zwaarder je bent, hoe steviger je matras moet zijn. Uiteindelijk komt het kiezen van de stevigheid toch neer op wat het beste aanvoelt en natuurlijk ook waar jij het best op in slaap valt.

Stress voor het slapengaan

Het zal je vast niet verbazen, maar stress is heel slecht voor lichaam en geest. Stress beïnvloedt niet alleen je mentale welzijn, maar ook fysiek ga je ervan achteruit. Dat kan direct door de stress komen, maar ook door indirect reacties, zoals slaaptekort. We weten allemaal wat er gebeurt als je wakker ligt door het piekeren over andere zaken. Je kijkt de uren van de klok bijna letterlijk weg en als de wekker dan gaat voel je je gebroken. Toch kan je met een simpel avondritueel al heel gauw stress verminderen. Begin bijvoorbeeld met het wegleggen van je schermen, ten minste een uur voordat je naar bed gaat.

Avondritueel

Door een simpel avondritueel te introduceren, kan je je lichaam en geest trainen om naar bed te gaan en dus ook sneller in slaap te vallen. Door elke avond het ritueel te herhalen, raakt je lichaam gewend aan de handelingen en gaat er een signaal af in de hersenen. Dat signaal geeft door dat het bijna tijd is om te gaan slapen. Je zal daardoor steeds makkelijker in slaap vallen, aangezien je lichaam al weet dat het tijd is om te gaan slapen. Probeer het een weekje uit en kijk hoe je ervan vooruit gaat.

Vorige

Relatiegeschenk voor in de keuken? Dit zijn de leukste cadeaus

Volgende

Incassobureau inschakelen – waar moet je aan denken?

Laatste van Blog

withemes on instagram