Hoe herken je een gokverslaving?

Gokken is voor veel mensen een vorm van ontspanning. En voor het grootste deel van die mensen is het geen enkel probleem. Zij gokken af en toe, kunnen prima zonder en komen er niet door in de problemen. Toch is gokken verslavend en zijn er mensen die daarom wel in de problemen komen. Vaak is dit een geleidelijk proces, vrijwel niemand is na een keer gokken verslaafd. Net zoals je meestal niet na je eerste drankje verslaafd raakt. En sommige mensen kunnen (veel) gokken zonder verslaafd te raken. Maar, hoe herken je eigenlijk een gokverslaving? Dat leggen we je hier (kort) uit.

Niet meer zonder kunnen

Het belangrijkste kenmerk van een verslaving is dat je niet meer zonder kunt. Bij middelen zoals drank of drugs betekent dat dat je het weer tot je moet nemen, bij een gokverslaving betekent het dat je moet gokken. En wanneer dat niet gaat, je er steeds aan denkt. Wanneer je het grootste deel van je dag bezig bent met gokken – door het te doen of door eraan te denken – dan is dat een belangrijk kenmerk van een verslaving.

Dit kun je bijvoorbeeld ook herkennen wanneer je afspraken af gaat zeggen om te kunnen gokken, of bijvoorbeeld niet meer naar het werk of naar school gaat om te kunnen gokken. Niet zelden komen gokverslaafden uiteindelijk in een sociaal isolement.

Geen plezier meer hebben

Een tweede kenmerk is dat je, als je verslaafd bent of aan het worden bent, geen plezier meer haalt uit het spel. Verslaafden spelen omdat het ‘moet’, de drang die we hierboven noemden. Een verslaafde heeft meestal een voorkeur voor een spel. De ene speelt het liefste roulette, de andere zit dagen achtereen achter online gokkasten. Maar wat ze eerst aansprak in het spel, de spanning, het plezier van een winst, dat voelen ze niet meer. Dit komt omdat je hersenen verstoord raken.

Steeds meer gokken

Een gokverslaving ontstaat, zoals gezegd, geleidelijk. Om toch plezier te houden in het gokken, ga je eerst meer, vaker of langer gokken, of voor meer geld. Dit helpt even om meer dopamine aan te maken, vooral wanneer je wint, maar ook hier raak je al snel aan gewend. Wanneer een speler dus meer gaat gokken, kan dat betekenen dat het de verkeerde kant opgaat. Hierdoor kan een verslaafde uiteindelijk ook in de financiële problemen komen, omdat er gegokt wordt met geld wat eigenlijk voor andere dingen bedoeld is.

Een typisch kenmerk van een gokverslaafde is ook dat hij of zij geen winst of verlies meer kan nemen. Bij winst wordt er doorgespeeld om nog meer te winnen, bij verlies om het verlies goed te maken. Dat dit vrijwel nooit lukt, mag duidelijk zijn.

Lichamelijke klachten

Een speler die verslaafd is, krijgt vaak ook last van lichamelijke (en geestelijke) klachten. Wanneer er niet gegokt kan worden, kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Maar ook als er wel gespeeld kan worden, zal een verslaafde speler zich niet lekker voelen. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn, buikpijn en verschillende andere klachten. Geestelijk kun je je schamen, angstig zijn of zelfs depressief worden. Het is dus vooral goed om verder te kijken dan de symptomen, omdat ze soms ook een andere oorzaak kunnen hebben.

 

Vorige

Gezonder Leven met Voedingssupplementen als Ashwagandha en CBD

Volgende

Dingen voor in de tuin die de zomer van 2022 nog leuker kunnen gaan maken

Laatste van Blog

withemes on instagram