Iedereen heeft vast weleens een bloedblaar gehad. Bijvoorbeeld omdat je op de binnenkant van je mond beet. Of omdat er een velletje vervelend klem zat. Met als resultaat? Een bloedblaar. Maar wat is het nou precies en wat kun je ertegen doen? In deze blog vertellen we je alles over bloedblaren. Lees je mee?
Wat is een bloedblaar?
Laten we bij het begin beginnen, want wat is zo’n blaar met bloed nu eigenlijk? Deze blaar vult zich niet met vocht, maar met bloed. Dat komt omdat bij een bloedblaar de verwonding dieper zit dan bijvoorbeeld een blaar die je krijgt door het lopen, een wrijvingsblaar, of doordat er warme vloeistof op je huid is gekomen. Dit is een brandblaar. Alleen wordt bij een bloedblaar het bloedvat aangetast. Maar doordat de huid verder niet is beschadigd, kan het bloed niet wegstromen. Hierdoor is het een tijdelijke holte gevuld met vocht.
Is een bloedblaar onschuldig?
Bloedblaren zijn compleet onschuldig. Waar je ze ook hebt. Of dat nu op je handen is of in je mond. Het kan geen kwaad, het zal op zijn minst een beetje vervelend zijn.
Wat gebeurt er met een bloedblaar?
Het ontstaan van een bloedblaar is vrij gelijk met het ontstaan van een wrijvingsblaar of een drukblaar. Door druk op de huid komt er vocht omhoog dat tussen de huidlagen blijft liggen en niet direct door het lichaam wordt afgebroken. Maar, waarbij een normale blaar ontstaat door wrijving, gebeurt dat bij een bloedblaar vaak door een flinke en spontane kracht op één plek. Denk bijvoorbeeld aan het slaan van een hamer op je vinger. Dan zit het bloed onder de nagel, maar onderhuids gebeurt hetzelfde.
Hoe kan ik een bloedblaar voorkomen?
Een bloedblaar kun je gemakkelijk voorkomen door bijvoorbeeld bescherming te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan handschoenen als je werk doet waarbij je met zware objecten werkt. Maar ook als je met machines werkt, moet je beschermende kleding dragen. Want nu is een bloedblaar natuurlijk onschuldig, maar je kunt je voorstellen wat er gebeurt als de klap groter is.
Wat moet ik doen als ik een bloedblaar heb?
Het belangrijkste is dat je de blaar intact houdt. Door er een wond van te maken, is de kans op infectie groot en je kan het bloed ongecontroleerd gaan stromen. Dat ligt aan de grote van de bloedblaar. Maar dat betekent niet dat je niets eraan kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan de plek onder koud water te houden of leg er ijs op. Dit koelt de wond, het verbetert niet direct de genezing maar het stelpt intern wel het bloed.
Bitterzout met water
Je kunt er ook bitterzout op doen. Vermeng dit met water, hierdoor wordt de zwelling minder. Wat je ervoor kan zorgen dat je je hand bijvoorbeeld beter kunt gebruiken.
Heb je er echt heel veel last van? Dan kun je ook kiezen voor een drukverbrand. Dit zorgt er ook voor dat de zwelling tegengaat.
Een bloedblaar die intact is, zal binnen een week genezen.