Bladluis bestrijden: azijn en meer middeltjes

Bladluis op je planten? Dat wil je zo snel mogelijk oplossen. Zeker omdat alles wat je in je tuin met liefde en zorg laat groeien, niet bedoeld is voor bladluizen. Deze hele kleine insecten voeden zich met de cellen van jouw mooie planten. Wil je alles weten over bladluis en hoe je duurzaam kunt bestrijden? In deze blog vertellen we je er alles over.

Meer over de bladluis. Want als we weten wat dit kleine insect doet en wilt, dan kunnen we het ook beter bestrijden. Een bladluis is, zoals we al zeiden, een plantenetend insect. Het is minuscuul klein, namelijk een halve millimeter, en voedt zich met de cellen van jouw planten. Je kunt ze vaak niet goed zien omdat ze groen van kleur zijn.

Waarom zijn deze kleine insecten zo vervelend?

Omdat ze vaak eten op de plek waar een nieuw blad ontstaat. Het groeiende blad kan dus niet verder groeien, waardoor jouw planten op den duur lelijker worden en minder vol. Dit is de lievelingsplek van de bladluis, hier bij de jonge stengel zit namelijk erg veel voedingsstoffen. Maar ook onder het blad vinden ze een fijne plek. En zijn er in de lente bloemknoppen? Dan eet de bladluis zich helemaal vol. Hij zuigt al het eten en de voedingsstoffen in zich op en jouw planten krijgen hierdoor een groot te kort. Sterker nog, hij infecteert de plant waardoor je naar verloop van tijd dode planten in de tuin hebt staan. Dit wil je natuurlijk allemaal niet. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jouw planten te redden van dit knagende insect.

Het lievelingseten van lieveheersbeestjes

Er zijn een aantal natuurlijke vijanden die je kunt inzetten om de bladluis uit te roeien. Zo kun je bijvoorbeeld lieveheersbeestjes vrijlaten op jouw planten. Deze zijn namelijk gek op de kleine bladluizen. En niet 1 of 2 bladluizen. Nee, op een dag kan een lieveheersbeestje wel 100 op. Je kunt bij tuinwinkels speciale huisjes kopen voor de lieveheersbeestjes, zodat zij zich op hun beurt weer kunnen beschermen tegen de mieren. Want die zijn weer dol op bladluizen.

Natuurlijke vijanden uitzetten in de tuin

Er zijn nog meer dieren die je kunt vrijlaten in je tuin, bijvoorbeeld sluipwespen en larven. Dit zijn natuurlijke vijanden die je kunt aanschaffen in bijvoorbeeld het tuincentrum. Maar zorg wel goed voor de natuurlijke vijanden, anders zijn ze zo lokaas voor anderen dieren. Bij het tuincentrum kunnen ze je extra goed voorlichten.

Maar je kunt nog meer doen, bijvoorbeeld spuiten met natuurlijke bestrijding. Zo kun je ze wegspoelen met koud water. Simpel door de waterslang erop te zetten. Deze kleine beestjes hebben namelijk een hekel aan koud water, maar de kans dat ze weer terug kruipen zodra je klaar bent is wel groot. Je kunt ook een mengel maken van natuurazijn en water. Doe dit in een spuitfles en spuit daar een paar keer per week mee op je planten. Dit middel beschadigt je planten niet, maar maken wel korte metten met de vervelende bladluizen.

De bananenschil als aanval

Als laatst willen we je de tip van de bananenschillen meegeven. De zoete geur trekt de bladluizen aan. Je kunt ze gewoon tussen je planten leggen en dan om de dag ‘verversen’. Deze manier is niet heel snel, maar wel heel duurzaam!

Vorige

Zomerfruit: alle weetjes

Volgende

Beste Slaapmasker 2023

Laatste van Blog

withemes on instagram