Beleggen: waar moet je beginnen? Brokers, wallets en meer uitgelegd.

Je hoort vast wel eens van mensen om je heen dat ze heel druk zijn met beleggen. Grote kans dat ze hier ook nog eens geld aan verdienen zeker wanneer ze slim beleggen. Lijkt dit jou ook interessant of wil je simpelweg iets meer weten over beleggen? Wij leggen je alles uit in dit artikel.

Aandelen uitgelegd

Goed om te weten is wat een aandeel precies is. Bij een aandeel krijg je een stukje van een bedrijf in handen, waarbij je voor een klein gedeelte (vaak heel klein) dit bedrijf bezit. Op het moment dat dit bedrijf succesvoller wordt, profiteer je hier dus van omdat je mede-eigenaar bent. Stel dat je voor 100 euro aan aandelen hebt gekocht en dit bedrijf 5% winst heeft gemaakt. Dan zijn je aandelen daarna dus 105 euro waard! Ook kn je verdienen aan dividend, waarbij het bedrijf geld uitkeert aan haar investeerders, als een soort bedankje voor het vertrouwen en de investering in het bedrijf. De totale waarde van van de aandelen van een bedrijf volgens de huidige beurskoers wordt marktkapitalisatie genoemd. Een andere term om hetzelfde uit te drukken is beurswaarde.

Index

Een index is een groep aandelen. Een bekende vorm hiervan is de AEX, die je hoogstwaarschijnlijk wel bekend voorkomt. Dit is een verzameling van meerdere soorten bedrijven, zoals bijvoorbeeld Unilever. Hierin kun je ook investeren. Het grote voordeel hiervan is dat je voor een relatief klein bedrag in heel veel verschillende bedrijven kan investeren. Zo kun je bijvoorbeeld voor slechts 80 euro in meer dan 100 bedrijven investeren. Het grote voordeel hiervan is dat je het niet gelijk in je digitale portefeuille gaat voelen als één van deze bedrijven failliet gaat.

selective focus photography of graph

Cryptocurrencies

Je zou er ook voor kunnen kiezen om niet te investeren in aandelen of een index, maar in cryptocurrencies. Dit is een digitale valuta, zoals Bitcoin. Hierbij koop je een deel van een digitale munt, en de waarde van deze munt fluctueert afhankelijk van de koers. Populaire munten zijn Bitcoin en Ethereum, maar Litecoin is ook een opmars aan het maken en wordt gezien als het zilveren broertje van de ‘gouden’ Bitcoin.

Brokers

Ook een broker is een term die je rondom beleggingen veel voorbij hoort komen. Maar wat is een broker eigenlijk? Bij beleggingen is een broker een Engelse term voor een beurshandelaar. Deze werkt niet alleen op de beurs, maar kan ok in effecten, goederen of waarden. Daarnaast is een broker anno 2021 niet per se een persoon, maar eerder een platform, zoals eToro of andere bekende brokers. In Nederland is DeGiro één van de meest bekende brokers.

ETF

Net als normale aandelen kun je ETF’s aanschaffen. Met ETF’s koop je alleen niet één aandeel (bijvoorbeeld wanneer je één aandeel van de Albert heijn zou kopen), maar bij etf’s kun je voor een laag bedrag heel veel spreidingen kopen. Hiermee zet je dus eigenlijk op heel veel verschillende partijen in, maar voor een klein bedrag. Spreiden is heel belangrijk voor beleggen en zorgt ervoor dat je minder risico loopt op verlies. ETF’s en indexfondsen lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde.

Vorige

Simpele trucs om op je energierekening te besparen

Volgende

In hoeverre verbetert de ontwikkeling van 5G-technologie tegenwoordig het dagelijkse leven van mensen?

Laatste van Blog

withemes on instagram