7 redenen waarom jij komend zomer een trektocht wil maken

Last Updated on: 10th mei 2023, 08:32 am

Een trektocht maken kan een fantastische ervaring zijn voor avonturiers en natuurliefhebbers. Het biedt de mogelijkheid om ongerepte landschappen te verkennen, weg van de drukte van de steden en omgeven door de rustgevende geluiden van de natuur. Er zijn tal van redenen waarom mensen ervoor kiezen om een trektocht te maken, hier zijn enkele van de belangrijkste.

1.    Ontsnap aan de sleur

De sleur van de dag is iets dat ons allemaal vroeg of laat te pakken krijgt. Je krijgt kinderen, hebt een 9 tot 5 baan en voor je het weet doe je iedere week precies hetzelfde. Een trektocht is de ultieme kans om te ontbreken aan de sleur van de dag. Je wordt even helemaal uit het moderne leven getrokken en moet weer back to basic. Bij ik wil hiken beleef je verschillende tochten en kom je echt even helemaal tot rust, terwijl je veel leert over de natuur. 

2.    Goed voor je mentale gezondheid 

Het maken van een trektocht is zo veel meer dan alleen een fysieke prikkel. Het zijn in de natuur en het bos zijn namelijk bewezen goed voor je mentale gezondheid. Wandelen brengt je geest tot rust en het geeft je de tijd om na te denken over het leven. Je staat misschien niet letterlijk stil, maar je hoofd heeft toch meer ruimte om dingen te verwerken. Het is zelfs goed voor je zelfvertrouwen. Het halen van de eindstreep kan zorgen voor een overwinnend gevoel. Je hoeft niet gelijk te beginnen met een bergtocht in de Alpen, maar kan ook een trektocht Veluwe maken. 

3.    Leren over survival

Gedurende een trektocht ben je afhankelijk van je eigen skills. Je bent echt aangerekend op jezelf. Zo moet je vuur maken in de avond en je eigen maaltijd iedere dag weer bereiden. Door vaker trektochten te maken en in de natuur te overnachten leer je meer over survival. Overlevingstechnieken zijn belangrijk, maar ook navigeren met kaart en kompas. Veel dingen die je leert tijdens het maken van een trektocht kan je toepassen in het dagelijks leven.

4.    De natuur beleven 

Misschien wil jij al wel lange tijd meer in de natuur zijn. Wil je dagelijks 10.000 stappen gaan lopen en de natuur leren beleven. Door een trektocht te gaan lopen doe je dit allemaal. Je beleeft de natuur volop terwijl je dagelijks weer stappen zet door de bergen of bossen. Tijdens een trektocht geniet je van de vrijheid en schoonheid van de omgeving. De frisse lucht laat je even helemaal ergens anders zijn dan de uitlaatgassen van de stad. 

5.    Minimalistisch leren leven 

Een dikke auto, dure spullen en een mooi huis. Tijdens een trektocht doen al deze dingen er niet meer toe. Je bent helemaal overgeleverd aan de grillen van de natuur. Maar ook vooral al het kleine in het leven. Dit ga je tijdens een trektocht leren waarderen. Want heb je al die spullen eigenlijk wel nodig om je gelukkig te voelen? Tijdens een trektocht ervaar je dat een wandeltocht en een klein tentje met wat eten als voldoende is voor een gelukkiger leven. 

6.    Fysieke voordelen 

Een trektocht heeft natuurlijk ook enorm veel fysieke voordelen. Want wandelen zorgt ervoor dat je bezig bent met lichaamsbeweging op een lichte intensiteit. Hierdoor hou je het langer vol, ook ben je met een trektocht iedere dag aan het wandelen. Iets dat je tijdens het dagelijks leven waarschijnlijk niet doet. Het versterkt je spieren, zorgt voor een betere bloedsomloop en verbetert je uithoudingsvermogen. Wij zien alleen maar voordelen!

7.    Sterkere relaties 

Een trektocht alleen maken is leerzaam. Maar het kan ook heel waardevol zijn om een trektocht samen met iemand te maken. Je bent echt 1-op-1 met iemand in de natuur. Je leert iemand stap voor stap beter kennen. Een trektocht maken met vrienden, ouders of je partner kan een relatie enorm versterken. 

Een trektocht in de natuur biedt enorm veel voordelen. Je fysieke en mentale gezondheid gaat ervan vooruit. Je leert veel over de natuur, en leert het kleine in het leven waarderen. Wij vinden dat iedereen een keer een trektocht zou moeten maken. Niet overtuigd? Bekijk dan eens deze video om je te laten inspireren het toch te gaan doen. 

Vorige

Dingen voor in de tuin die de zomer van 2022 nog leuker kunnen gaan maken

Volgende

Heeft je kind overdag last van broekplassen? Dit kunnen de oorzaken zijn

Laatste van Blog

withemes on instagram