Heeft je kind overdag last van broekplassen? Dit kunnen de oorzaken zijn

Als kinderen nog niet zindelijk zijn, plassen ze met enige regelmaat in hun broek. Dit gebeurt niet alleen ’s nachts, maar ook overdag. Toch zijn  het niet alleen kinderen die overdag in hun broek plassen. Volwassenen kunnen hier namelijk ook mee te maken krijgen. Het is geen pretje als er overdag regelmatig urine ontsnapt. De kans is namelijk groot dat jij je hiervoor schaamt. Reden genoeg om in actie te komen. Voordat je iets kunt doen, moet je weten wat de oorzaak is. Daarom zetten we in deze tekst een aantal oorzaken van overdag in je broek plassen op een rijtje.

1. Operatie
Een operatie kan een eerste oorzaak van overdag broekplassen zijn. Bij een operatie aan het urinestelsel of in de onderbuik kan een chirurg een zenuw raken. Hierdoor kan er een tijdelijke of blijvende zenuwbeschadiging optreden. Het gevolg hiervan is incontinentie of retentie. Wanneer het om een tijdelijke beschadiging gaat, gaan de klachten na enige tijd vaak vanzelf weer over. Is dit niet het geval? Dan kan er actie ondernomen worden om overdag broekplassen tegen te gaan.

2. Plasbuis wordt niet goed afgesloten
De plasbuis hoort normaal recht te lopen, maar hier kan een knik in komen. Wanneer dit gebeurt, is het voor de urine lastiger om de blaas te verlaten. Doordat het plassen een stuk moeilijker is, kan het zijn dat de blaas niet volledig geleegd wordt. Het gevolg hiervan is dat deze achtergebleven urine gedurende de dag kan ontsnappen.

3. Bekkenbodemspier en steunweefsel zijn verzwakt
Dit gebeurt vooral veel bij vrouwen. Als gevolg van een bevalling kunnen de spieren en weefsels rondom de vagina verzwakken. Een dergelijke verzakking kan ook optreden bij overgewicht of een hormonale verandering tijdens de overgang. Wanneer een vrouw hiermee te maken heeft, kan zij haar bekkenbodemspier niet meer goed aanspannen. Hierdoor wordt de blaas niet goed afgesloten. Door hoesten, niezen, persen, bukken, sporten en andere bewegingen kan er vervolgens op ongewenste momenten urine ontsnappen uit de blaas.

4. Overactieve blaas
Tot slot kan een overactieve blaas de oorzaak zijn van overdag broekplassen. Het gevolg hiervan is dat de blaas samentrekt terwijl hij nog niet eens volledig vol is en je nog geen prikkel hebt gekregen dat het tijd wordt om je blaas te legen. Door het samentrekken ontstaat er een hoge druk, waardoor het afsluitmechanisme de urine niet langer kan tegenhouden. Er kan hierdoor slechts een klein beetje urine ontsnappen, maar het kan ook zijn dat de hele blaas geleegd wordt.

Manieren om broekplassen tegen te gaan
Nu je weet wat de oorzaken van overdag broekplassen zijn, ben je ongetwijfeld ook benieuwd naar de oplossingen. Wanneer er overdag op ongewenste momenten urine ontsnapt, kun je een plaswekker gebruiken. Deze wekker gaat af zodra de sensor in het bijbehorende plasbroekje de eerste druppels urine waarneemt. Hierdoor kun je tijdig naar het toilet om je blaas te legen. Een andere oplossing is een incontinentie broekje voor dames of heren. Zo’n broekje heeft een absorberend kruis, waardoor het niet opvalt als je een klein beetje urine verliest.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

7 redenen waarom jij komend zomer een trektocht wil maken

Volgende

Hoe innovaties in UX-technologie klantervaringen hebben verbeterd

Laatste van Blog

withemes on instagram