Wat is Ethereum 2.0 en hoe zal het de prijs beïnvloeden?

4 minuten lezen

Er zijn veel vragen rond Ethereum 2.0 en wat het effect op de prijs zal zijn. Op dit moment wordt Ethereum 2.0 al in verschillende fases geïmplementeerd. Het brengt tal van updates die Ethereum zal toelaten makkelijker te schalen. Ethereum 2.0 is een verzameling van gefaseerde updates die tegen 2023 worden uitgerold. Deze verbeteringen zullen een grote impact hebben op de algemene cryptomarkt en op de toekomst van Ethereum in het bijzonder. In dit cryptocurrency blog artikel bespreken we wat Ethereum 2.0 precies is en wat het effect op de prijs zou kunnen zijn.

 

Waarom heeft Ethereum een upgrade nodig?

Als je actief bent op één van de NFT-marktplaatsen dan doe je hoogstwaarschijnlijk transacties in ETH en betaal je wat men noemt ‘gas fees’. Deze gas fees worden duurder naargelang de activiteit op het netwerk. Bitcoin heeft dit probleem ook maar niet in dezelfde grootorde omdat Ethereum is ontworpen om meer te doen dan Bitcoin. Bitcoin wordt vooral gebruikt als opslag van waarde terwijl Ethereum door middel van zijn smart contracts ook andere dingen kan zoals NFT’s (Non-fungible tokens) en DeFi (Decentralised Finance). Toch hadden de ontwikkelaars van Ethereum niet geanticipeerd op de enorme populariteit van DeFi en NFT’s. Deze zorgen er op dit moment voor dat het Ethereum netwerk traag is en hoge gas fees vereist.

Vandaag de dag heeft Ethereum te kampen met verschillende problemen. De belangrijkste zijn veiligheid, schaalbaarheid en de “proof-of-work” concensusmethode voor het oplossen van het algoritme. Volgens critici draagt deze consensusmethode bij aan de opwarming van de aarde doordat het enorm energie-intensief is. Omdat de blockchain zal blijven uitbreiden zal na verloop van tijd het Ethereum netwerk onhoudbaar worden als het verder blijft schalen aan dit tempo. Dit geldt trouwens ook voor Bitcoin dat hetzelfde proof-of-work principe gebruikt.

 

Proof-of-work vs. proof-of-stake

Proof-of-work verwijst naar de manier waarop Ethereum vandaag de dag worden gemined. Om een transactie te verwerken moeten miners cryptografische puzzels oplossen met de rekenkracht van hun computer. Als we dit op wereldschaal bekijken vereist dit enorm veel rekenkracht. Dit is een zeer inefficient gebruik van energie wat veel warme genereert en dus een negatieve invloed heeft op het klimaat. De mogelijkheid om meer transacties te verwerken zal altijd op enkele beperkingen stuiten omdat miners nog meer rekenkracht zullen nodig hebben naarmate de markt groeit en ze deze groei moeten volgen. Ethereum 2.0 zal overschakelen naar Proof-of-Stake. Bij deze consensusmethode wordt iemands vermogen om bloktransacties te valideren bepaald door het aantal cryptomunten dat hij bezit in plaats van de rekenkracht. Hoe meer cryptomunten iemand bezit, hoe meer hij zal kunnen minen.

 

Het effect op de prijs

Wat zal het Ethereum 2.0 effect zijn op de prijs? De prijs van Ethereum is afhankelijk van verschillende factoren. Net zoals de meeste cryptocurrencies volgde Ethereum de Bitcoin prijstrends. Toch is Ethereum eigenlijk totaal niet afhankelijk van Bitcoin. De kracht van Ethereum ligt in zijn gedentraliseerde systeem, maar doordat het netwerk traag en overbelast is, is het meestal niet bruikbaar. Met de introductie van PoS en sharding zal het Ethereum netwerk in staat zijn om meer transacties te verwerken dan ooit tervoren. Dit zal mogelijk een ware revolutie teweegbrengen in het gedecentraliseerde financiële ecosysteem. Experts voorstellen nu al prijs van meer dan € 8000 tegen eind 2022.

Vorige

Flexibele leefstijl

Volgende

Met Autoflower Zaden sneller Kweken in de Tuin

Laatste van Blog

withemes on instagram