Een power rack aan je trainingsroutine toevoegen is misschien wel een heel goed idee voor betere prestaties, maar wat kan je allemaal met een power rack?

Wat is een power rack en hoe kan je er goed mee trainen?

Last Updated on: 29th augustus 2023, 10:04 am

Een power rack aan je trainingsroutine toevoegen is misschien wel een heel goed idee voor betere prestaties, maar wat kan je allemaal met een power rack?

Wat is een power rack?

Een power rack is eigenlijk een multifunctioneel trainingsmiddel. Je kan er allemaal verschillende oefeningen mee doen en ze zijn er natuurlijk ook in alle soorten en maten. Het power rack wordt voornamelijk gebruikt voor oefeningen zoals de squat, deadlift en benchpress. Als je van plan bent om alleen de benchpress te doen, dan kan je echter beter een bankdrukset kopen in plaats van dit rack. Kijk dus even goed naar waar je het rek voornamelijk voor wil gebruiken of hoe je zo gevarieerd mogelijk wil trainen. Een power rack kopen waar jij helemaal gelukkig mee bent, is even zoeken, maar dan heb je ook wat. Soms worden ze full rack, power cage of zelfs squat rack genoemd, maar blijf onthouden dat een power rack erg veelzijdig is en niet aan één oefening gebonden is. Het is eigenlijk altijd een goede toevoeging voor je home gym.

Wat is een goed rack?

Hoe weet je nou of je een goed power rack in handen hebt? Ten eerste is natuurlijk het goedkoopste van het goedkoopste nooit een goede optie. Het gaat bij dit soort apparaten en oefeningen ook om gewichten. Je wil natuurlijk wel dat het rack de gewichten kan houden en het veilig is. De constructie moet dus wel een beetje solide in elkaar zitten. Toch zal het gewicht van de gemiddelde krachtsporter op de meeste constructies wel te houden zijn.

Welke oefeningen kan je ermee doen?

Nu je weet wat een power rack is, wil je natuurlijk ook weten wat voor oefeningen je er zoal mee kan doen. Natuurlijk kan je er dus mee bankdrukken, maar ook met gewicht mee squatten. Je zou er ook pull ups mee kunnen doen, maar dan is het wel verstandig om er grepen of een pull up bar bij te halen. Waar pull ups gedaan worden, kunnen natuurlijk ook dips gedaan worden. Daarvoor kan je ook een speciale dip bar aanschaffen. Maar wil je meer dan alleen lichaamsgewicht of bankdrukken? Dan is er bij de meeste power racks ook de mogelijkheid om uit te breiden met een kabelstation, ofwel cable crossover. In dat geval kan je dus nog meer spiergroepen heel specifiek trainen.

Creatieve oefeningen

Denk bij een power rack niet alleen aan de zware gewichten of alleen aan armspieren. Je kan trx-banden aan het power rack vastbinden of in de weer gaan met resistentiebanden. Zowel voor je armen als voor je benen kan resistentie een goed toevoeging zijn op je normale trainingsschema. Daar gaat namelijk veel controle bij gepaard en juist balans en controle vergen kracht en discipline.

Kan je als vrouw ook gebruikmaken van een power rack?

Voor de meeste vrouwen geldt eigenlijk dat ze slanker wordt wanneer ze aan krachttraining doen, terwijl vrouwen vaak bang zijn om te gespierd te worden. De reden hiervoor is heel eenvoudig: spieren verbranden vet. Met de training zelf verbrand je misschien minder calorieën dan met een stevig rondje hardlopen, maar ook ná een krachttraining verbruikt je lichaam nog energie en in die tijd blijf je vet verbranden zonder dat je nog echt aan het sporten bent. Juist daarom is het vaak voor vrouwen aantrekkelijk om wel aan krachttraining te doen, maar ook omdat je er flink wat sterker van wordt. Een power rack is veelzijdig en daardoor ook erg geliefd onder dames.

Vorige

De diverse soorten zwembaden op een rijtje

Volgende

Waarom jij moet kiezen voor een PVC vloer

Laatste van Blog

withemes on instagram