Tips voor het vinden van goede koffiebonen

Last Updated on: 14th november 2022, 01:08 pm

Als je het lekker vindt om de dag te beginnen met een kopje koffie dan ben je zeker niet de enige. Voor een groot deel van Nederland is koffie het drankje wat ze echt niet kunnen laten staan. De lekkerste koffie maak je natuurlijk met behulp van goede koffiebonen. Maar waar moet je nu op letten bij koffiebonen kopen? Om hierachter te komen raden wij je aan om dit artikel even goed door te lezen. We hebben het namelijk wat makkelijker voor je gemaakt door dé tips op een rijtje te zetten!

Denk na over de soort koffie

Verreweg het belangrijkst bij het kopen van koffiebonen is de keuze voor de soort bonen die je in huis wilt halen. Arabica koffiebonen worden over het algemeen beschouwd als de bonen van de hoogste kwaliteit die je maar kunt vinden. Ze worden op grote hoogte geteeld. Dit zorgt voor een langzamer groeiproces en een dichtere boon. Door dit langzame groeiproces kunnen de bonen een diepere smaak krijgen dan andere bonen. Arabica-bonen zijn ook minder zuur dan andere bonen, iets wat erg prettig is als je normaal gesproken last krijgt van je maag.

Het is ook mogelijk om te gaan voor de Robusta bonen. Deze bonen zijn veel gemakkelijker te telen dan Arabica bonen, met als gevolg dat ze ook gelijk minder geld kosten. Robusta koffiebonen worden op lagere hoogtes geteeld en hebben een hoger cafeïnegehalte dan Arabica bonen. Ze hebben ook een meer gedurfde en bittere smaak dan andere koffiesoorten. Mocht je het lekker vinden om koffie te drinken met wat meer pit dan is dit echt de keuze voor jou.

Koop alleen echt verse bonen

Wil je optimaal van je koffie genieten dan zal je altijd moeten kiezen voor de verse bonen. Koffie is aan te merken als een landbouwproduct. Bonen zijn dan ook iets wat niet zomaar in een fabriek wordt geproduceerd. Zoals alle landbouwproducten zijn koffiebonen het lekkerst als ze vers worden geteeld. Verse bonen zijn door de natuurlijke suikers zoet, geven de natuurlijke aroma’s af en zijn lekker knapperig. De bonen beginnen echter snel te bederven. De suikers verdwijnen, de oliën verdampen, de zuren vallen uiteen in bittere verbindingen en de smaak wordt gewoon niet zo lekker. Doe jezelf daarom een plezier en kies altijd voor verse bonen. Je zal ons dankbaar zijn als je de heerlijke smaak hiervan ontdekt!

Ook heerlijke koffie maken?

Met behulp van deze handige tips en tricks is het kopen van goede koffiebonen echt niet zo lastig als je zou denken. Wij raden je vooral aan om te experimenteren met de verschillende smaken. Dit maakt het ook voor jou mogelijk om altijd weer uit te komen bij de bonen die passen bij wat je zoekt. Voor je het weet heb je een pot met koffiebonen in huis waar je iedere dag weer de meest heerlijke koffie van kunt zetten. Wie wilt dat nu niet?

Vorige

Een Refurbished PC – wat is het eigenlijk?

Volgende

Do en don’ts voor je BBQ

Laatste van Blog

withemes on instagram