Tips om beter in slaap te komen

We kennen het allemaal wel: soms lukt het écht niet om in slaap te komen, wat je ook probeert. Misschien komt het omdat je ligt. Te piekeren, misschien omdat je nog tot laat koffie het gedronken of omdat het simpelweg echt even niet lukt… het overkomt iedereen wel eens. Toch is het hartstikke vervelend, omdat het je ook belemmert op je volgende dag. Misschien heb je wel een ontzettend belangrijke meeting en lukt het jen iet hierop te focussen omdat je alleen maar zit te gapen. Voor iedereen die ’s nachts ook wel eens plafonddienst heeft hebben wij een aantal tips om de volgende keer iets beter in slaap te komen.

 

Ontspanning

Slapen is natuurlijk een ultieme vorm van ontspanning. Heb je vaker moeite met ontspannen, bijvoorbeeld omdat je een drukke baan hebt waar je veel stress ervaart, dan zou je kunnen kijken naar zaken of middelen die je kunnen helpen met ontspannen. Eén van de middelen waarbij mensen vak makkelijker in slaap aken is CBD olie, een olie die kalmerend kan werken en je daardoor makkelijker tot rust laat komen.

Russian Blue cat sleeping on whit textile

 

Vermijd licht

Je hebt vast wel vaker gehoord dat het beer is voor jou en je slaapritme om ’s avonds geen licht meer in je slaapkamer te hebben. Hoewel je misschien denkt: “een serietje kijken in bed laat me echt wel vaak in slaap vallen’, is het toch beter om je telefoon, laptop of tablet en alle andere mobiele apparaten te bannen uit de slaapkamer. Naast dat het licht van deze apparaten belemmerend werkt voor je slaap, krijg je hierdoor ook allerlei prikkels die je wakker houden.

 

Eet niet te laat

Misschien krijg je rond een uurtje of 10 ineens trek, en pak je nog iets kleins te eten voordat je gaat slapen. Hoewel hier niet zoveel mis mee is, is het wel belangrijk om de laatste twee uur voordat je gaat slapen niets meer te eten. Als je echt heel erg honger hebt, kies dan het liefst voor iets met weinig koolhydraten maar veel eiwitten. Eten geeft natuurlijk energie; en koolhydraten en suikers houden je alleen maar langer wakker en belemmeren het proces van moe worden.

Stop met koffie

Veel mensen weten dat cafeïne je slaap belemmert en je juist wakker houdt. Toch weten weinig mensen dat cafeïne heel lang je lichaam kan beïnvloeden, zelfs tot 8 uur na het nemen van een kopje koffie. Daarom is het zeker een aanrader om volledig te stoppen met het drinken van koffie, zeker als je een moeilijke slaper bent.

Meditatie

Slapen draait om het volledig tot rust komen van je brein, en een hele effectieve methode om dit te kunnen doen is door het doen van meditatie. Er zijn tegenwoordig allerlei apps die gratis audio-meditaties aanbieden. Deze kun je ‘s avonds luisteren voordat je gaat slapen en zullen ervoor zorgen dat je gemakkelijker een stuk rustiger wordt ende gedachtes in je hoofd je niet zullen overheersen. Je kunt jezelf leren mediteren door kort te beginnen (slechts een minuutje bijvoorbeeld) en in je hoofd een mantra te herhalen. Een bekend mantra is bijvoorbeeld: “I am that I am“.

Vorige

Alles wat je moet weten over Euro 2020

Volgende

Hoortesten bij een audicien

Laatste van Blog

withemes on instagram