Alles wat je moet weten over Euro 2020

Terwijl de nationale voetbalcompetities aflopen, richten de ogen zich al op het grootste internationale toernooi van de zomer. Het uitgestelde EK 2020 behoudt zijn oorspronkelijke naam maar wordt wel gespeeld in 2021. De Europese kampioenschappen worden sinds 1960 om de vier jaar gehouden en bepalen wie kampioen van Europa wordt en met de Henri Delaunay Trophy naar huis gaat. Het belooft een maand lang spannend voetbal te worden.  

De verschillende groepen 

55 Europese teams kwamen in aanmerking voor kwalificatie. 24 onder hen gingen door naar de finale of het EK. De kwalificatie vond plaats in 2019 en 2020. De 24 finalisten worden verdeeld in zes groepen van vier en gerangschikt op basis van hun resultaten in de kwalificatie. De uitslagen van de wedstrijden gespeeld door de leden van de verschillende EK 2020 groepen kan je online gemakkelijk opvolgen. Elk team speelt één keer tegen de andere drie teams in hun groep. De winnaars en runners-up in elke groep kwalificeren zich voor de laatste 16, evenals de beste vier derde geplaatste teams. Nederland zit in groep C samen met Oekraïne, Oostenrijk en Macedonië. 

Start van Euro 2020 

Euro 2020 vindt plaats van 11 juni tot 11 juli. De groepsfasen duren van 11 juni tot 23 juni, met elke dag twee groepswedstrijden. Daarna is er drie dagen rust voor de 16 overgebleven ploegen aan de wedstrijden beginnen. Die worden gehouden tussen 26 en 29 juni. De kwartfinales worden gespeeld op 2 en 3 juli, met de halve finales op zowel 6 juli als 7 juli. De uiteindelijke finale wordt gespeeld op 11 juli in het Wembley Stadion in Londen. 

Waar kan ik Euro 2020 bijwonen? 

Normaal gezien is één land gastland om de Europese kampioenschappen te organiseren. Dit jaar waren er echter 13 gaststeden ter gelegenheid van het 60-jarige jubileum van de competitie. Uiteindelijk zijn er nog elf over. België en Ierland zijn later afgevallen. Azerbeidzjan, Denemarken, Engeland, Duitsland, Hongarije, Italië, Nederland, Roemenië, Rusland, Schotland en Spanje stellen met plezier hun stadions ter beschikking voor dit prestigieus toernooi. De halve finales vinden plaats in München, Sint-Petersburg, Rome en Bakoe in Azerbeidzjan. Omdat Wembley de grootste capaciteit heeft, is het de beste locatie voor de finale. 

De favorieten van Euro 2020 

De grootste favoriet van Euro 2020 is regerend WK-kampioen Frankrijk. Behalve het WK in 2018 wonnen de Fransen het EK in 1984 en 2000. Er zit bovendien een hoop talent in de huidige ploeg waaronder Antoine Griezmann, Ousmane Dembele, Kylian Mbappe en Paul Pogba. Frankrijk zit wel in de zogenaamde ‘Group of Death’ samen met Hongarije, Duitsland en Portugal. 

Engeland heeft een gemakkelijkere Euro 2020-groep met Kroatië, Schotland en Tsjechië. Nadat de Engelsen de halve finales haalden in 2018 en ze winnaar werden van Groep A in de kwalificaties heeft het team van Gareth Southgate het vertrouwen herwonnen. 

Maar ook België haalde de halve finales en slaagde erin, samen met Italië, alle tien wedstrijden in de kwalificaties te winnen.  

Ook de vaste waarden als Duitsland, Spanje en titelverdediger Portugal maken kans. En wie weet, Nederland, dat zich eindelijk opnieuw kon kwalificeren. 

Vorige

Hoe gietvloeren bij kunnen dragen aan een betere hygiëne

Volgende

Tips om beter in slaap te komen

Laatste van Blog

withemes on instagram