Je woning duurzamer maken in 5 stappen

Anno 2021 kun je niet meer om duurzaamheid heen. Het is een heel belangrijk onderwerp waar iedereen mee bezig zal moeten zijn om een betere wereld te kunnen creëren. We begrijpen dat jij waarschijnlijk ook in je eigen woning zou willen verduurzamen. Misschien heb je daar al een plan voor, maar misschien weet je nog niet waar te beginnen. In dat geval hebben we in dit artikel vijf tips verzameld om je woning te verduurzamen.

Isoleren

Een woning verduurzamen kan heel gemakkelijk door je woning te isoleren. Hierdoor ontsnapt er geen warmte van binnenuit naar buiten en hoef je aan de andere kant minder warmte te stoken in je huis – omdat de kou van buiten ook minder makkelijk je huis binnentreedt. Het isoleren van je huis is misschien wel het allerbelangrijkste voor een duurzame woning. Je kunt de vloer, het dak en de ramen isoleren. Ook muren en deuren kunnen geïsoleerd worden, onder andere met tochtstrips.

white and black house near to pond

Geen gas

We begrijpen dat je het liefst graag onder een warme douche staat en je eten het liefst lekker warm eet. Dat draagt, net als fijne hoekbanken, toch bij aan de comfortabelheid van een huis. Toch is het verstandig om hier geen gas voor te gebruiken. Duurzame vervangers zijn inductieplaten om op te koken, infraroodpanelen als extra verwarming, vloerverwarming en ledverlichting. Ledverlichting heeft een veel langere levensduur dan gloei-of spaarlampen en is daardoor een heel duurzame optie.

Energie recyclen

Energie recyclen klinkt misschien als een utopie, maar het kan toch echt. Door middel van zonnepanelen of een accu kun je de energie die geproduceerd is opnieuw gebruiken en zo duurzamer bezig zijn. Je kunt kiezen voor douchewaterwarmte WTW. Hierdoor gaat het warme douchewater niet direct het riool in, maar gaat het eerst naar je verwarming. Twee vliegen in een klap, dus!

Sluipverbruik voorkomen

Naast dat je kunt kiezen voor meer duurzame accessoires, heb je zelf ook een groot aandeel in de duurzaamheid van jouw woning. Hoe je omgaat met het gebruik van water en energie maakt namelijk veel uit voor de duurzaamheid van jouw huis en leven. Als je wilt kiezen voor een duurzame lifestyle dan is het onder andere heel belangrijk dat je sluipverbruik voorkomt. Denk bijvoorbeeld eens aan je eigen televisie. Komt het wel eens voor dat je na het uitschakelen van de televisie, chillend op een Seats and Sofas bank, nog steeds een rood lampje ziet branden? Dan is de televisie niet volledig uitgeschakeld en verbruikt dit apparaat nog steeds energie, ondanks dat jij hem niet gebruikt. Om sluipverbruik te voorkomen is het dus belangrijk dat je apparaten echt uitzet, bijvoorbeeld door stekkers uit de stopcontacten te halen.

Zuinig gedrag

De laatste stap voor een duurzaam huis is een voor de hand liggende, maar wel een hele effectieve. Dat gaat namelijk om hoe duurzaam jouw gedrag is. Wanneer je duurzame keuzes maakt zal jouw woning ook veel duurzamer worden, en vice versa. Let er dus op dat je niet onnodig vaak de wc doorspoelt, de douche te lang laat lopen of misschien wel voor hele kleine wasjes de wasmachine al start. Uiteindelijk begint een betere wereld écht bij jezelf.

Vorige

Hoe kan je je gezondheid preventief in kaart brengen?

Volgende

Zelf een website hosten: waar moet je op letten?

Laatste van Blog

withemes on instagram