Hoe weet je of een hond iets voor jou is

Hoe weet je of een hond iets voor jou is?

Wil je misschien een hond nemen, maar twijfel je nog of het echt iets voor je is? Het is goed om dit eerst grondig uit te pluizen. Zowel voor de hond als voor jou is het immers niet leuk als het niet slaagt. In dit artikel vind je meer informatie en inspiratie: hoe weet je zeker of een hond wel of niet bij je past?

Tijd, liefde en aandacht

Ten eerste is het essentieel om je af te vragen of je een hond genoeg tijd, liefde en aandacht kunt geven. Dit heeft een hond namelijk absoluut nodig. Een hond heeft doorgaans nog wel meer liefde en aandacht nodig dan bijvoorbeeld een kat, die meer op zichzelf kan leven. Ben je vaak weg voor je werk? Dan zit de hond maar alleen thuis, wat eigenlijk niet wenselijk is. Maar als je een gezin hebt, zijn er al meteen meer mensen om voor de hond te zorgen. Het zit ‘m niet alleen in het leuke gedeelte van spelen en knuffelen. Je moet de hond ook uitlaten als het regent. En je moet de tijd nemen om de hond te verzorgen en om de juiste voeding aan de hond te geven. Schrokt je hond bijvoorbeeld veel bij het eten? Ga dan zelf op zoek naar een oplossing, zoals een schrokbak hond. Natuurlijk is er op die manier eigenlijk altijd wel een goede uitkomst te vinden, maar daar moet je maar net de tijd en energie in willen steken. Geen punt voor jou? Dan is de kans al groter dat een hond bij je past!

Voor- en nadelen

Weeg de verschillende voor- en nadelen af van het hebben van een hond. Hoewel dit voor iedereen weer anders is, delen we de belangrijke punten. Te beginnen met de voordelen: een hond geeft je een heleboel liefde en gezelligheid. Het is echt je maatje, als jullie eenmaal een goede band hebben opgebouwd. Je kunt heerlijk spelen met je hond, wat voor veel plezier zorgt. Haal daarvoor leuk speelgoed in huis, zoals een Chuckit ball. Je hond kan ook veiligheid bieden, bijvoorbeeld als je een waakhond wilt. Je komt zelf weer meer buiten de deur als je een hond neemt, wat een wens van je kan zijn. Dan zijn er de nadelen. Er komt een financieel plaatje kijken bij het hebben van een hond, denk aan kosten voor een dierenarts, voeding, verzorging en meer. Je moet veel tijd voor de hond vrijmaken en soms plannen afzeggen om bij je hond te kunnen zijn. Ook de opvoeding van de hond kost je tijd en energie. Het is belangrijk om dat in gedachten te houden: heb je het ervoor over?

Probeer het uit

Je kunt je nog zo goed inlezen over het wel of niet nemen van een hond, het is beter om het zelf te ervaren. Ken je familieleden of vrienden met een hond? Vraag of je de hond een keer een dag of een paar dagen mag lenen. Of misschien kun je op een hond oppassen, als bekenden van je op vakantie gaan. Je kunt ook hondenoppas worden: hier zijn handige apps voor te vinden. Zo kom je erachter of je makkelijk een band opbouwt met een hond. Hoe vind je het om een hond om je heen te hebben? Vind je het leuk om (lange) wandelingen met het dier te maken? Stel jezelf hierbij zo veel mogelijk vragen. Hoe meer antwoorden je daarop hebt, hoe duidelijker wordt of je nog altijd zelf een hond wilt.

Voldoende ruimte

Vraag je tot slot af of je voldoende ruimte hebt voor een hond in je leven. Dit gaat om figuurlijke ruimte, in de vorm van tijd, liefde en aandacht die je de hond kunt geven – zoals we hierboven al noemden. Maar het gaat ook om letterlijke ruimte in je huis. Is je huis groot genoeg om een hond te hebben? Zeker grote honden hebben best wat ruimte nodig in de woning, en het liefst ook in de tuin. Met een kleinere hond is dit makkelijker te realiseren. Zorg onder andere dat je er een hondenmand of -bench kwijt kunt, waar de hond kan relaxen.

Ben je na het lezen van het artikel nog steeds enthousiast? Dan zit je waarschijnlijk wel goed. Het is in ieder geval belangrijk om je bewust te zijn van de verantwoordelijkheid die je jezelf op de hals haalt als je een hond wilt. Het is niet iets om te onderschatten!

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

De do’s en don’ts bij het kiezen van je trouwjurk

Volgende

Zo kom je tot een interieur dat past bij jouw smaak en wensen

Laatste van Blog

withemes on instagram