/

Gezonder en bewuster leven met je eigen kruidentuin

De afgelopen jaren hebben we een aantal trends voorbij zien komen. Sommige waren tijdelijk, maar er zijn ook ontwikkelingen die een blijvend karakter hebben. De hang naar meer duurzaamheid is hier een van. Het herwaarderen van onze eigen omgeving behoort hier ook toe. Bewuster omgaan met onze gezondheid en voedsel is niet meer uit onze levens weg te denken. Steeds meer mensen besteden tijd aan zo gevarieerd en gezond mogelijk eten, waarbij ze naar hartenlust experimenteren met nieuwe ingrediënten en smaken. Hou je van verse kruiden? Dat komt goed uit, want in dit artikel lees hoe je eenvoudig je eigen kruidentuin maakt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van verse kruiden?

Kruiden zijn meer dan alleen maar smaakmakers. Veel culturen hebben proefondervindelijk geleerd dat ze grote gezondheidsvoordelen kunnen hebben. Sommige tuinkruiden die we in onze gerechten verwerken hebben namelijk ook een geneeskrachtige werking. Bepaalde kruiden zorgen ervoor dat we rustiger worden, terwijl andere kruiden en specerijen een opwekkend effect hebben. De smaakstoffen, vitamines en mineralen die we erin vinden, helpen ons om een zo gebalanceerd mogelijk eetpatroon te ontwikkelen. Overigens wil dit niet zeggen kruiden uitsluitend vers geconsumeerd moeten worden. Veel voedingsmiddelen die we invriezen, behouden hun voedingswaarde.

Je eigen kruidentuin – in je tuin of binnenshuis?

Verse kruiden passen heel goed bij een dieet waarin de nadruk ligt op plantaardige bestanddelen of dierlijke producten helemaal niet meer voorkomen. De vegetarische en veganistische keuken heeft zich in korte tijd tot een volwaardige ontwikkeld. Toch hebben veel mensen nog altijd het idee dat plantaardig voedsel minder smakelijk is. Door het slim gebruik van tuinkruiden kan dit naar het rijk der fabelen worden verwezen. Als je een grote tuin hebt of een fors balkon, dan is het heel goed mogelijk om je eigen tuinkruiden buiten te kweken. Heb je minder ruimte of wil je het hele jaar door van je verse kruiden gebruik maken, denk er dan eens over om binnenshuis een kruidentuintje aan te leggen. Een ander voordeel van een kruidentuin in huis is de aangename geur die verse kruiden kunnen verspreiden. Je gaat je automatisch beter voelen.

Hoe maak ik een ruimtebesparende kruidentuin in huis?

Heb je in je keuken of bijkeuken een grote vensterbank, dan kun je daar verse kruiden op laten groeien. Zit je veel krapper in je ruimte of wil je veel verschillende kruiden kweken, denk dan aan een ruimtebesparende oplossing. Je kunt bij veel online leveranciers handige plantenzakken kopen, die je eenvoudig ophangt, zodat je een verticale kruidentuin kunt creëren. Een plantenzak is onderverdeeld in verschillende compartimenten, waarin je verse kruiden kunt zaaien en laten groeien. Wil je liever een oplossing op maat, overweeg dan om een eigen kruidenwand te bouwen. Dit kan heel eenvoudig:

  • Je begint met een stevige achterwand van hout;
  • Aan de zijkanten bevestig je met schroeven twee zijwanden;
  • Tussen de zijkanten bevestig je houten planken, onder een hoek van 45 graden. Je kunt hier schroeven voor gebruiken, of aan de slag gaan met lijm, die je aanbrengt met een lijmpistool;
  • De ruimte tussen de planken kun je het beste met worteldoek bekleden;
  • Je vult de ruimtes tussen de planken op met potgrond;
  • Door je kruidentuin zelf te maken, kun je rekening houden met kruiden die veel of juist weinig ruimte nodig hebben;
  • Je kunt nu je kruiden zaaien, verzorgen en oogsten.

Welke kruiden mogen niet in mijn kruidentuin ontbreken?

Kruiden als peterselie, rozemarijn, munt en basilicum, maar ook aan kwetsbare kruiden die buitenshuis al snel ten prooi vallen aan slakken, zoals dille of koriander, mogen niet ontbreken in je kruidentuintje. Een ander voordeel van een kruidentuin binnenshuis? Je kunt zonder problemen kruiden laten groeien die in ons klimaat minder goed thuishoren. Ook ben je binnenshuis niet afhankelijk van de wisseling van de seizoenen.

Aan de slag!

Geef je dagelijkse voeding meer smaak en variatie met verse kruiden. Kies voor kruiden die je binnen of buiten kunt laten groeien. Wil je dit ruimtebesparend doen, schaf dan een plantenzak aan of maak je eigen kruidenwand, geheel op maat.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Toe aan een volgende stap in jullie relatie? Hier zijn 3 tips

Volgende

5 tips voor zachte en verzorgde voeten

Laatste van Blog

withemes on instagram