/

Alles wat je moet weten over de sporttrend: CrossFit

De afgelopen jaren zie je het steeds meer: CrossFit. Een sport die aantrekkelijk lijkt te zijn voor veel mensen, en dat is niet zonder reden. Alles wat je moet weten over CrossFit lees je hier!

Je kunt niet om CrossFit heen

Je kunt niet om crossfit heen: het is overal. Fitness blogs schrijven erover en sportscholen bieden het aan. Mensen die aan CrossFit doen zijn over het algemeen razend enthousiast en noemen het de snelste weg naar een gezond en fit leven. Dat is nogal een statement, maar de sport lijkt het aan te kunnen.

De CrossFit box

CrossFit is overgewaaid uit Amerika en dit beoefen je in een box. Hierin vind je alle attributen voor je work-out. Dit wordt ook wel een work-out of the day genoemd, afgekort WOD. Zo’n work-out duurt meestal een uur en doe je met meerdere mensen tegelijkertijd. CrossFit is een intensieve training waarbij je een uur lang alles geeft. Zonder spiegels en zonder dat je je ongemakkelijk hoeft te voelen doordat er allemaal bodybuilders rondlopen.

Functionele oefeningen

Een CrossFit WOD bestaat uit diverse oefeningen. Dit zijn meestal de beste oefeningen uit sport en fitness. Het grote verschil met fitness is dat CrossFit gebruik maakt van functionele oefeningen, dat zijn oefeningen waarbij je je hele lichaam gebruikt. Fitness bestaat voor het grootste deel uit geïsoleerde oefeningen waarmee je één spiergroep traint. Bij CrossFit worden die oefeningen in hoog tempo, met een hoge intensiteit en heel gevarieerd uitgevoerd.

De oefeningen komen dus onder andere uit andere sporten. Zo kun je oefeningen aantreffen uit fitness, atletiek en gymnastiek. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van gewichten als barbells, dumbbells, kettlebells, (tractor)banden, zandzakekken, touwen en monkeybars of pull-up bars.

CrossFit is een merk

Een sportschool mag niet zomaar CrossFit aanbieden, daarvoor is een licentie benodigd. Daarna kan er een box gemaakt worden en kan er begonnen worden met het aanbieden van trainingen. Wel oefeningen er gedaan worden staat niet vast: CrossFit is weliswaar een merk maar daarbinnen mag de trainer zelf bepalen hoe hij de WOD’s vormgeeft.

Elk jaar worden in Amerika de CrossFit Games gehouden, een toernooi van 7 dagen waarin wordt gezocht naar de Fittest on Earth: de fitste persoon op aarde. De onderdelen van de jaarlijkse sportwedstrijd worden pas kort van tevoren bekend gemaakt, je kunt er dus niet specifiek op trainen. Er doen inmiddels ruim 200.000 deelnemers per jaar mee aan de Games.

CrossFit is voor íedereen geschikt

Wanneer je eens gaat kijken in een CrossFit box, kan dat nogal intimiderend overkomen. Een groep mensen die helemaal tot het gaatje gaat in oefeningen die nogal zwaar lijken. Toch is een work-out met CrossFit voor iedereen geschikt, ongeacht ervaring, conditie, leeftijd of fysieke gesteldheid. De oprichters van CrossFit hadden ook één duidelijk doel: mannen en vrouwen zijn gelijk in CrossFit. Bij de Games is het prijzengeld voor mannen en vouwen gelijk, en daar kunnen veel andere sporten nog een voorbeeld aan nemen.

Iedereen die fitter wil worden, spieren wil kweken, technieken wil verbeteren of een andere reden heeft, kan met CrossFit uit de voeten. En het schijnt ook nogal verslavend te zijn als je hieraan begint! Een gezonde verslaving dan.

Vorige

Wanneer moet je naar een internist?

Volgende

5 Alternatieve Manieren om te Frituren

Laatste van Blog

withemes on instagram