Alle verschillende soorten meubelhout op een rijtje

Het kiezen van hout voor meubels kan een belangrijke beslissing zijn voor de stijl en kwaliteit van jouw meubilair. Er zijn veel verschillende soorten hout beschikbaar met elk hun eigen unieke eigenschappen. Om het overzichtelijk te maken, hebben wij de meest bekende houtsoorten op een rijtje gezet met ieder z’n eigen kwaliteiten. Lees dus snel verder als je alles te weten wilt komen van de meest populaire houtsoorten die vaak gebruikt worden voor meubels.

  1. Mangohout. Mangohout meubels worden steeds populairder. Dit is niet voor niets, want het brengt vele voordelen met zich mee. Het is namelijk een duurzame houtsoort dat afkomstig is van oude mangobomen, wat ook terugslaat op de naam. Deze bomen groeien in Zuid-Oost Azië en dragen geen vruchten meer, maar beschikken wel over alle kwaliteiten voor goed meubelmateriaal. Het heeft van nature namelijk een lichte tot donker warme kleur. Mangohout wordt vaak afgelakt waardoor de kleur goed tot zijn recht komt. De warme kleur van mangohout geeft al snel een warme uitstraling aan je interieur. Daarentegen kun je dit materiaal ook een industriële, stoere uitstraling geven door het te combineren met bijvoorbeeld stalen elementen. Dit maakt het soort hout geschikt voor veel interieurstijlen. Wist je dat een mangoboom tot zo’n veertig meter hoog kan worden? Dit zorgt ervoor dat je grote planken eruit kunt krijgen voor de verschillende meubelen. Het is daarentegen niet een bedreigde boomsoort en mangohout gaat lang mee in gebruik.
  2. Eiken. Eikenhout is erg bekend en populair onder velen. Eiken is namelijk één van de meest populaire houtsoorten voor meubels vanwege zijn duurzaamheid en sterkte. Daarnaast heeft het een mooie, warme kleur en een interessante textuur. Eikenhout is ook goed bestand tegen vervorming. Dit zorgt ervoor dat je van eikenhout lang plezier hebt. 
  3. Esdoorn. Esdoorn is een andere populaire houtsoort voor meubels. Het heeft een heldere, lichtere of ook wel witgele kleur met een zijdeachtige glans. Esdoorn is een van de sterkste houtsoorten, wat ervoor zorgt dat het ook vaak gebruikt wordt voor muziekinstrumenten. Het is namelijk een zeer duurzaam materiaal en vereist weinig onderhoud.
  4. Beuken. Beuken is ook één van de sterkste en hardste houtsoorten. Daarnaast is het vrijwel splintervrij. Beukenhout is makkelijk te bewerken zowel machinaal als met de hand. Vaak geeft men toch de voorkeur aan het bewerken van beukenhout uit optimale groei gebieden, zoals Frankrijk en Oost Europa. Beukenhout uit deze omgeving heeft relatief minder splinters en een mildere structuur. Dit geeft deze houtsoort een fraai en glad uiterlijk. 
  5. Mahonie. Als laatst is mahonie een rijke, donkerbruine houtsoort met ook een prachtige, fijne textuur. Het is wellicht een iets minder sterke houtsoort, maar het heeft daarentegen wel een zachte uitstraling. De kern van mahonie is zalmkleurig, of ook wel roze, tot aan donkerrood of bruin. Daarnaast kan deze houtsoort ook van kleur veranderen door de invloed van licht. Het is een duurzame houtsoort en biedt een elegant uiterlijk aan meubels. Mahonie is bovendien bestand tegen kromtrekken en vervorming. Dit zijn natuurlijk ook kwaliteiten waar je naar op zoek bent als je nieuwe meubels wilt aanschaffen!
Vorige

Housewarming in Rotterdam? 5 toffe cadeaus om te geven!

Volgende

Alles wat je moet weten over aligners

Laatste van Blog

withemes on instagram