Waarom is overstappen van energieleverancier slim?

Overstappen van energie. Hoe vaak horen we dat wel niet voorbij komen. Misschien is het voor jou ook wel rendabel om over te stappen. Kijken kan geen kwaad.

Overstappen van energieleverancier

Energie hebben we allemaal nodig om lekker te kunnen wonen is ons huis. Niet alleen dat, het is zelfs van levensbelang. De kachel, het fornuis, het licht en dan ook nog al onze elektronische apparaten. Ze zijn allemaal aangesloten bij de energieleverancier. Energie is dus erg belangrijk voor ons dagelijks leven, maar hoe zit het dan met overstappen van energie? Niet elke leverancier heeft dezelfde prijzen, terwijl de stroom uit jouw stopcontact wel altijd hetzelfde is. Hoe zit dat precies?

Inkoopprijs

De energieprijzen zijn bij leveranciers vaak verschillend. De een kan een stuk duurder uitvallen dan de ander. Vergelijk als consument dus altijd meerdere leveranciers en zoek uit wat voor jou het goedkoopst is. Energieleveranciers moeten namelijk energie zelf inkopen. Het kan dus voorkomen dat de ene leverancier dat doet op een moment dat de prijs heel erg hoog ligt. De prijs per maand zal dan ook hoger uitvallen. Daarnaast zijn leveranciers bevoegd om een extra marge te rekenen bovenop de inkoopprijs. Ook dat zorgt voor verschillende tarieven tussen energieleveranciers.

Prijzen in 2021

De inkoopprijs wordt voor energieleveranciers elke dag weer door meerdere factoren bepaald. De tarieven wisselen elke dag en dat hangt onder andere af van vraag en aanbod, maar ook het weer, economische ontwikkelingen, wisselkoersen en politieke onrust. De energietarieven zijn de laatste tijd flink gedaald. Je kan de actuele prijzen van 2021 altijd even bekijken. Meestal zie je hier de prijs van energie per jaar. Omdat de energieprijzen nu heel erg laag zijn, is dit een goed moment om je contract vast te zetten. Daardoor profiteer je van de lage energieprijzen van nu, ook als straks de prijs weer wat omhoog gaat.

 

Overstappen

Het vergelijken van verschillende energieleveranciers kan dus erg goed uitvallen voor jou als consument. Als je wil overstappen van energieleverancier, komt er vaak contractbreuk aan bod. Dat is heel normaal. Je sluit namelijk meestal een contract af bij een energieleverancier voor een vaste prijs en termijn. Dat kan bijvoorbeeld drie jaar zijn. Wil je in de tussentijd wisselen? Dan mag de energieleverancier jou een boete geven wegens contractbreuk. Zo’n boete zit vaak rond de honderd euro en is dus heel gewoon. Als jij vervolgens tien euro in de maand bespaard met je nieuwe contract, ben je binnen tien maanden af van de boete en begin je geld over te houden.

Speciale acties

Dan zijn er nog speciale aanbiedingen en acties. Energieleveranciers doen altijd hun best om jou naar hen toe te trekken. Dat doen ze met aanlokkelijke prijzen en vaak ook met extraatjes. Daarbij moet je denken aan bijvoorbeeld een cadeaubon, het betalen van de overstapboete of een aantal maanden 50% korting op de energieprijs. Dat klink voor de consument altijd goed. Iemand die goed kan vergelijken, kan door deze acties ook mee te nemen echt een slag slaan als het gaat om energie besparen. Een flinke cadeaubon van 250 euro is de overstapboete wel waard. Zoals altijd is de beste tip nog steeds: vergelijken loont.

Vorige

Van gember tot kauwgom: Natuurlijke remedies tegen brandend maagzuur

Volgende

Soep uit blik, of toch uit pak?

Laatste van Blog

withemes on instagram