Hoe kun je het formaat van je rolgordijnen goed meten en berekenen?

Veel mensen vinden het een lastige klus: het meten en ophangen van raamdecoratie. Maar als je net bent verhuisd, is iets voor de ramen wel prettig en het maakt je interieur vaak helemaal af. Vooral het inmeten, uitzoeken en ophangen van rolgordijnen is overigens een klusje waar veel doe-het-zelvers tegenop zien, zelfs als ze ervaren zijn. De meeste bouwmarkten en woningwinkels hebben heel veel verschillende soorten rolgordijnen van lichtdoorlatend tot verduisterend tot allerlei leuke kekke designs. Het meten van het juiste formaat rolgordijn blijft echter vaak iets dat je zelf moet doen. Gelukkig vind je hieronder een stappenplan, dan kan het niet meer fout gaan!

Stap 1: Wat heb je nodig?

Voordat je begint met het daadwerkelijke nemen van alle maten, is het heel handig om te kijken wat je naast een rolmaat nog meer nodig hebt. Hieronder komen alle benodigdheden om succesvol alles op te meten voor jouw rolgordijn. Men neme voor het succesvol opmeten en (later ophangen) van een rolgordijn:

  • Een rolmaat of meetlat,
  • Een pen of potlood,
  • Papier (om de maten op te schrijven).

Stap 2: Waarschuwingen voordat je gaat meten

Als je een rolgordijn wilt en de maten gaat nemen, dan zijn er een paar dingen die je in je achterhoofd moet houden. Hier komen ze

  1. Hoe ga je het rolgordijn bevestigen aan de muur?
  2. Zijn er obstakels die in de weg zitten (denk aan een deurklink)?
  3. Neem, zeker bij oudere huizen, op verschillende plekken de maat op. Het kan namelijk zo zijn dat in oudere huizen de muren niet volledig waterpas lopen. Constateer je een verschil in de maat op twee plekken? Neem dan in alle gevallen of altijd de kleinst gemeten breedte, of juist de grootst gemeten breedte. Zolang je een van de twee maten kiest, zit je goed.

Stap 3: In de dag of op de dag?

Er is een verschil tussen in de dag en op de dag ophangen van jouw rolgordijn. Dit heeft niets te maken met het moment waarop je opstaat, zoals je nu wellicht denkt. Nee, het heeft alles te maken met de wijze waarop het rolgordijn is gemonteerd. In de dag betekent dat het rolgordijn in het kozijn, dus tussen de muur of tegen het plafond, wordt gemonteerd. Het rolgordijn valt in het kozijn. Op de dag betekent dat het rolgordijn op het kozijn of de muur wordt geplaatst. Het rolgordijn valt volledig over het kozijn.

Zowel bij een rolgordijn in de dag als op de dag meet je de breedte en lengte van het kozijn.

  • Bij een rolgordijn in de dag trek je 0,3 cm van de breedte af, zodat het gordijn mooi in het gordijn gaat vallen.
  • Bij een rolgordijn op de dag tel je er 3,5 cm bij op, zodat het gordijn mooi over het kozijn valt.

Tot slot bepaal je aan welke kant de bediening moet komen.

Stap 4: Rekening houden met obstakels

Houd ten slotte rekening met obstakels: deurklinken, draairichting van je raam of dievenklauwen. Heb je een obstakel? Dan is het advies om het rolgordijn op de dag te monteren, dan heb je het minste last van uitsteeksels en obstakels.

Vorige

Houten jaloezieën, ontdek de natuurlijke schoonheid

Volgende

Alternatieve natuurlijke Geneeswijzen – Verschillende opties voor een gezonde levensstijl

Laatste van Blog

withemes on instagram