Hardloopschoenen: welke maat heb ik nodig?

Als je wilt gaan beginnen met hardlopen of als je bijvoorbeeld aan bootcamp doet, dan heb je een goed paar hardloopschoenen nodig. Je voeten moeten niet alleen lekker in je schoenen zitten, het is ook nog eens beter voor je hele lijf. Hoe dat precies in zijn werking gaat, vertellen we jou in deze blog.

Hardloopschoenen zijn een sportschoen. Met andere woorden: een schoen om in te sporten. Maar met een hardloopschoen ga je liever niet voetballen, de kans dat je uitglijdt is veel groter. En met een voetbalschoen ga je weer niet hardlopen, er zitten tenslotte noppen onder waardoor je minder demping voor je knieën hebt als je op asfalt gaat hardlopen. Lang verhaal kort: voor hardlopen heb je speciale schoenen nodig.

Wil jij beginnen met hardlopen? Met een goed hardloopschema zorg je ervoor dat je het hardlopen niet alleen onder de knie krijgt. Maar ook volhoudt!

Een hardloopschoon is vaak ook opgebouwd in verschillende lagen en vanuit verschillende materialen. Hierdoor zit er aan elke hardloopschoen verschillende eigenschappen verbonden. Welke eigenschappen er bij jou passen, is afhankelijk van je behoefte op het gebied van hardlopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je graag in het bos hardloopt, dan heb je minder demping nodig dan wanneer je door het geasfalteerde stadspark rent.

Maten van hardloopschoenen

Vaak wordt er gezegd dat je een hardloopschoen een maat groter moet kopen dan je normale hardloopschoen en daar zit zeker een kern van waarheid in. Dat komt omdat tijdens het hardlopen je voeten groter worden. Denk aan vochtophoping en een betere doorbloeding. Daarom is een schoen die iets groter is wel prettig en dat voorkomt ook weer blaren en andere narigheid.

Maar toch is het slim om niet zomaar een hardloopschoen te kopen op z’n looks. Zeker wanneer je online iets besteld. Elke hardloopschoen is verschillend en daarmee ook de schoenmaten. Denk hierbij ook aan breedte of de vorming van de neus. Met andere woorden: je kan pas ervaren hoe een hardloopschoen zit, als je ‘m ook daadwerkelijk aan kunt doen.

Je kan je voet professioneel op laten meten, of kies ervoor om zelf de breedte en de breedte op te meten. Doe dit zeker ook met enige regelmaat. Je voeten veranderen namelijk door de jaren heen. Omdat je bijvoorbeeld ouder wordt, maar ook omdat je misschien een blessure hebt gehad. En wist je dat de voeten van vrouwen veranderen als je zwanger worden?

Controleer of het de juiste maat is

Als je de schoen eenmaal aan hebt kunt je ook checken of een hardloopschoen lekker zit en past bij jouw voet. Zo kan je bijvoorbeeld de inlegzool uit de schoen halen en leg ‘m op de grond. Als je er nu op gaat staan, kan je makkelijk controleren of de vorm van de inlegzool past bij je voet. Er moet aan alle kanten zool zichtbaar zijn.

Als je de schoen vervolgens aantrekt moet je ze niet zo strak aantrekken dat je voeten bekneld komen te zitten. Er moet een vinger tussen de knoop van de veters en de schoen te stoppen zijn. Vervolgens ga je staan en kan je de pasvorm staand ervaren. Vergeet ook niet om een stukje te rennen binnenshuis. Zo kan je goed ervaren of de hardloopschoen goed bij jou past.

En ga je straks rennen met je nieuwe hardloopschoenen? Zet dan deze toffe muzieklijst op! 

Vorige

Voordelig met zijn tweetjes op reis? Kies een all inclusive vakantie

Volgende

De digitale portemonnee: wat is het, waarom heb je er een nodig en wat zijn de keuzes?

Laatste van Blog

withemes on instagram