Eten volgens de seizoenen: 4 goede redenen

Eten volgens de seizoenen heeft alleen aar voordelen. In de supermarkt kun je het hele jaar door kiezen voor waar jij trek in hebt, maar ook hier is te zien welke producten momenteel in het seizoen zijn. Vaak zijn deze namelijk een stuk aantrekkelijker geprijsd. Dit zijn 4 goede redenen om volgens de seizoenen te eten.

Een eetpatroon vol variatie

Door te kiezen voor producten uit het seizoen, word je gedwongen om ook eens groenten en fruit te proberen dat je nog niet kent. Je kiest niet altijd voor een makkelijke broccoli of sperzieboon, maar gaat op zoek naar recepten met seizoensproducten zoals pastinaak en koolraap in de winter of aubergine, rode bieten en snijbonen in de zomer. Je komt vanzelf uit je comfortzone door te kiezen voor een seizoensgebonden eetpatroon. Dit betekent niet alleen meer creativiteit in de keuken, maar ook meer variatie op je bord!

Variatie is goed voor je gezondheid omdat je een groot aantal verschillende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Ondanks een gevarieerd eetpatroon toch last van tekorten? Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen om tekorten aan te vullen. Zeker binnen bepaalde leeftijdsgroepen kan er een tekort ontstaan, zoals cijfers van het kennisplatform SUNDT laten zien. Zo heeft je lichaam meer magnesium en vitamine C nodig wanneer je ouder dan 45 bent en hebben ook sporters doorgaans baat bij extra magnesium en eiwitten.

Geld besparen

Een andere grote reden om volgens de seizoenen te eten, is dat je op deze manier flink wat geld bespaart op de boodschappen. Je komt automatisch uit bij producten uit het seizoen als je alleen maar op de prijs zou letten bij je rondje over de groente- en fruitafdeling. Er zijn geen extra meststoffen, supplementen of kassen nodig om deze groente en fruitsoorten te kweken in het seizoen en ook hoeven de producten niet overgevlogen te worden uit een land met een ander klimaat. Hierdoor is eten volgens de seizoenen stukken duurzamer.

Beter voor het milieu

We benoemden het daarnet al: door te kiezen voor lokale groente en fruit draag je bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Het eten dat op jouw bord ligt hoeft een stuk minder ver te reizen. Daarnaast scheelt het gigantisch veel stroom als jouw groenten en fruit niet in een kas gekweekt zijn onder kunstlicht. Ten slotte zijn er geen kunstmatige ingrepen nodig voor het bevorderen van de groei, zoals het behandelen met pesticiden of kunstmest.

Hogere kwaliteit

Ook niet onbelangrijk: jouw eten is van betere kwaliteit als je kiest voor groenten en fruit uit het seizoen. Denk bijvoorbeeld aan zoet zomerfruit of tomaten. In de zomer smaken deze toch echt het lekkerste, met een volle smaak en heerlijke geur. De tomaten hebben uitgebreid de tijd om te groeien in de zon, te rijpen en goed op smaak te komen. Dit komt niet alleen de smaak ten goede, maar zorgt er ook voor dat de tomaten meer vitaminen bevatten en dus gezonder zijn.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorie├źn :)

Vorige

4x waarom golfen gezond is

Volgende

Allergisch voor de zomer? Tips om te genieten van het seizoen

Laatste van Blog

withemes on instagram