woman suffering from her allergy
Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Allergisch voor de zomer? Tips om te genieten van het seizoen

Last Updated on: 1st mei 2023, 01:21 pm

Allergieën kunnen het hele jaar door voorkomen, maar in de zomer lijken ze nog erger te zijn. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen last hebben van de typische allergieën in de zomer, zoals hooikoorts, pollenallergieën en insectenbeten. Hieronder lees je meer over deze veelvoorkomende allergieën, en de zeldzame waterallergie.

Hooikoorts en pollenallergieën

Hooikoorts en pollenallergieën zijn wellicht de meest bekende allergieën in de zomer. Deze allergieën worden veroorzaakt door de pollen die door de lucht zweven en in contact komen met onze ogen, neus en mond. Dit kan leiden tot symptomen zoals niezen, een loopneus, jeukende ogen en hoesten.

Om de symptomen te verminderen, kun je proberen binnen te blijven op dagen met een hoge pollenconcentratie. Als je toch naar buiten gaat, kun je een zonnebril dragen om je ogen te beschermen, en eventueel een mondkapje om de pollen tegen te houden. Het is ook een goed idee om jezelf goed te wassen en van kleding te veranderen als je binnenkomt, om de pollen te verwijderen.

Insectenbeten

In de zomer zijn insecten overal, en dat betekent dat veel mensen last hebben van insectenbeten. Dit kan variëren van kleine rode bultjes tot grote, pijnlijke zwellingen. Sommige mensen hebben zelfs een allergische reactie op insectenbeten, wat kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid en duizeligheid.

Om insectenbeten te voorkomen, kun je insectenwerende middelen gebruiken en jezelf bedekken met lange kleding. Als je toch gestoken wordt, kun je de beet behandelen met een antihistaminicum en ijs om de zwelling te verminderen.

Waterallergie

Een zeldzame maar echte allergie is een waterallergie, ook bekend als aquagenic urticaria. Deze allergie wordt veroorzaakt door contact met water, en kan leiden tot symptomen zoals huiduitslag, jeuk en pijnlijke bultjes op de huid.

Hoewel er geen genezing is voor deze allergie, zijn er wel manieren om de symptomen te verminderen. Bijvoorbeeld, het vermijden van warm water, het vermijden van baden en douches, en het dragen van kleding die de huid bedekt tijdens het zwemmen.

De zomer is een heerlijk seizoen, maar het kan ook zeker een lastige periode zijn voor mensen die last hebben van allergieën. Hooikoorts, pollenallergieën, insectenbeten en waterallergieën zijn enkele van de meest voorkomende allergieën in de zomer. Maar door het nemen van preventieve maatregelen en het behandelen van symptomen, kun je toch genieten van het mooie weer en de buitenactiviteiten.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Eten volgens de seizoenen: 4 goede redenen

Volgende

Wanneer moet je naar een internist?

Laatste van Blog

withemes on instagram