Zo weet je zeker dat je je nabestaanden goed achterlaat

De meeste mensen willen hun nabestaanden goed achterlaten als zij plotseling overlijden. Helaas weet lang niet iedereen hoe hij dit doet. Hier zijn verschillende manieren voor, maar in onze ogen kun je het beste een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. In dat geval weet je namelijk zeker dat je jouw nabestaanden goed achterlaat. Omdat niet iedereen bekend is met deze verzekering, gaan we er in deze tekst uitgebreid op in. Je leest hier wat een overlijdensrisicoverzekering is en wat jouw nabestaanden aan een ORV hebben als je plotseling overlijdt. Op deze manier kun jij voor jezelf bepalen of je deze verzekeringen wel of niet afsluit.

Hoe ziet een overlijdensrisicoverzekering eruit?

Een overlijdensrisicoverzekering klinkt je misschien bekend in de oren, maar mogelijk weet je er het fijne niet van. Daarom lichten we hier eerst kort toe wat een ORV precies is. Wanneer je deze verzekering afsluit en binnen de looptijd overlijdt, keert de verzekeraar eenmalig een bedrag uit aan jouw nabestaanden. Waar nabestaanden het geld voor kunnen gebruiken? Dat bepalen zij in principe zelf. Toch zien we dat de uitkering vaak gebruikt wordt om (een deel van) de hypotheek af te lossen, kosten voor kinderopvang te dekken of een studie van de kinderen te betalen.

Situatie waarin een ORV geen geld uitkeert

Wie denkt dat een overlijdensrisicoverzekering altijd geld uitkeert als iemand plotseling overlijdt, heeft het mis. Zo hoeven jouw nabestaanden niet op een uitkering te rekenen als de verzekerde op de einddatum nog leeft. Een ORV stopt dan op de einddatum zonder geld uit te keren. Verder wordt er ook geen geld uitgekeerd in het geval van zelfdoding binnen 2 jaar na afsluiten van de verzekering. Een verzekeraar keert bovendien geen geld uit als:

– jij of de verzekerde verkeerde of misleidende informatie gegeven heeft.

– de verzekerde in een buitenlands leger dient.

– de verzekerde terroristische handelingen uitvoert.

– de verzekerde in een land is waarvoor een negatief reisadvies geldt.

Verschil met een levensverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering. Sommige mensen gaan daarom op zoek naar een levensverzekering als zij hun nabestaanden goed achter willen laten. Zorg er in dat geval wel voor jij je bewust bent van het verschil tussen een levensverzekering en een overlijdensrisicoverzekering. Een ORV kun je afsluiten, maar een levensverzekering niet. Hoe dit precies zit? Levensverzekeringen zijn verzekeringen die betrekking hebben op het leven of de dood. Naast een overlijdensrisicoverzekering is een uitvaartverzekering ook een voorbeeld van een levensverzekering.

Vergelijk overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar

Zie je inmiddels in dat je jouw nabestaanden goed achter kunt laten door een ORV af te sluiten? Dan wil je deze verzekering mogelijk zo snel mogelijk afsluiten. Het is alleen niet verstandig om hierbij over één nacht ijs te gaan. Waarom niet? Omdat niet iedere overlijdensrisicoverzekering hetzelfde is. Zo heeft de ene verzekering een uitgebreidere dekking dan de andere en kan er verschil zitten in de premie. Reden genoeg om overlijdensrisicoverzekeringen met elkaar te vergelijken voordat je de knoop doorhakt. Door een vergelijking te maken lukt het je vast en zeker om de beste overlijdensrisicoverzekering te vinden.

 

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Hoe innovaties in UX-technologie klantervaringen hebben verbeterd

Volgende

De leukste dingen om te doen op een vakantie

Laatste van Blog

withemes on instagram