Zo kies je jouw zorgverzekering

Zo kies je jouw zorgverzekering

Zorg is natuurlijk heel belangrijk, maar niet voor iedereen hetzelfde. De een komt geregeld bij de tandarts en de ander hoeft maar eens per jaar. Zo zijn er nog wel meer onderlinge verschillen te noemen. Omdat we allemaal andere zorg nodig hebben, zijn er verschillende zorgverzekeringen af te sluiten. Om een weloverwogen keuze te maken, zijn er een paar factoren waar je van tevoren rekening mee moet houden bij het kiezen van jouw zorgverzekering. In dit artikel zetten we ze kort uiteen.

Welke zorgverzekeringen zijn er?

Om het een beetje simpel te houden zijn er in principe twee zorgverzekeringen. Je hebt de basisverzekering en de aanvullende zorgverzekering. De basisverzekering is de simpelste verzekering die een zorgverzekeraar aanbiedt. Het is dus de basis, zoals de naam al aangeeft. Zorgverzekeraars gaan bij het samenstellen van een basisverzekering uit van de minimale zorgkosten die een mens in een jaar maakt. Vanuit deze basis kun je zorgverzekeringen verder personaliseren. Zoals eerder benoemd hebben we allemaal andere zorg nodig en zijn onze lichamen nooit hetzelfde. We hebben dus andere behoeften en daar moet een zorgverzekering naadloos op aansluiten. Alleen dan krijg je de zorg die je lichaam verdient, zonder plotseling met hoge kosten te maken te krijgen. Daarom bestaat er de aanvullende zorgverzekering. Ook hier verklapt de naam het een en ander. De aanvullende zorgverzekering bestaat er om een basisverzekering verder aan te vullen met gepersonaliseerde zorgbehoeftes.

Welke aanvullende zorgverzekeringen zijn er?

Om zorgverzekeringen zo goed mogelijk bij de zorgbehoeftes van mensen te laten passen, zijn er wel meer aanvullende zorgverzekeringen dan we hier op kunnen noemen. En natuurlijk maakt het ook nog uit bij welke zorgverzekeraar je een zorgverzekering wilt afsluiten. Een aanvullende zorgverzekering kan bij de ene zorgverzekeraar net weer andere ingrepen of afspraken vergoeden dan bij de andere, ook wanneer ze in grote lijnen hetzelfde verzekeren. Maar om je een beetje op weg te helpen, zullen we twee soorten aanvullende zorgverzekeringen bespreken.

Tandartsverzekeringen en fysioverzekeringen

Allereerst heb je de aanvullende tandartsverzekering. Deze verzekering is aan te raden aan mensen die vaker dan gemiddeld naar een tandarts moeten. Dat kan het geval zijn wanneer je doorgaans veel gaatjes hebt. Ook zijn er mensen die vaak naar de mondhygiënist moeten. Ook daar zijn speciale tandartsverzekeringen voor af te sluiten. Zorgverzekeraars hebben op hun website altijd een overzicht staan van alle vergoedingen die een aanvullende zorgverzekering biedt. De ene zorgverzekering vergoed een bepaald aantal tandarts ingrepen per jaar en de andere zorgverzekering vergoed weer een bepaalde ingreep volledig of juist helemaal niet. Lees deze specificaties daarom goed door. Hetzelfde geldt voor de aanvullende fysioverzekeringen. Je kunt zorgverzekeringen ook makkelijk met elkaar vergelijken. Zo kies je voor de beste zorgverzekering die past bij jouw zorgbehoefte en voor de prijs die jij maandelijks kunt besteden.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Gezond blijven op de werkvloer: 4 tips voor een actieve werkdag

Volgende

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een AOV?

Laatste van Blog

withemes on instagram