/

Wil je fit worden? Doe dan aan krachttraining!

Last Updated on: 19th december 2023, 09:47 am

Krachttraining wordt vaak geassocieerd met grote, gespierde mannen, maar ook voor die niet sportfanaten onder ons is krachttraining onmisbaar. Krachttraining is namelijk niet alleen om je lichaam helemaal gespierd te maken, maar ook om je fit te voelen. Als je je lichaam sterk maakt, heb je veel minder last van blessures. Daarnaast heeft krachttraining nog meer voordelen voor een gezond lichaam, welke dit zijn zullen we hieronder vertellen.

Wat is krachttraining precies?

Krachttraining is een vorm van lichaamsbeweging waarbij je je spieren versterkt door weerstand te gebruiken, zoals gewichten, machines of je eigen lichaamsgewicht. Het doel van krachttraining is om je spieren sterker en groter te maken, waardoor je meer kracht en uithoudingsvermogen krijgt.

Welke voordelen heeft krachttraining voor je lichaam?

  • Sterkere spieren: Krachttraining helpt je om je spieren op te bouwen. Dit zorgt voor een fit en soepel lijf, minder blessures en een goede conditie.
  • Gezonde botten: Door krachttraining worden je botten sterker en vermindert het risico op osteoporose, een aandoening waarbij botten broos worden.
  • Verhoogde stofwisseling: Met meer spieren verbrandt je lichaam meer calorieën, zelfs in rust, waardoor het makkelijker wordt om op een gezond gewicht te blijven.
  • Verbeterde houding en balans: Krachttraining helpt je om je lichaam in balans te houden en kan helpen bij het corrigeren van slechte houdingen.
  • Positief effect op mentale gezondheid: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals krachttraining, kan je humeur verbeteren en stress verminderen. Mentaal en fysiek kom je dus beter in balans.

Hoe begin je met krachttraining

Als je nieuw bent met fitness apparaten krachttraining, zal het allemaal een beetje spannend zijn. Maar je zult er al gauw achter komen dat het niet spannend is, je moet je alleen wel goed laten voorlichten. Je kunt je bijvoorbeeld inschrijven bij een sportschool en de eerste keer word je dan rondgeleid door een trainer. Hij zal alle apparaten aan je voordoen en uitleggen, zodat je weet hoe je de oefeningen moet doen. Je wilt namelijk blessures voorkomen. Het is belangrijk dat je met lichte gewichten begint en naarmate je vaker sport, kun je dit stapsgewijs opbouwen. Je kunt ook het beste een warming-up doen voordat je begint met krachttraining, zodat je spieren warm zijn.

Luister te allen tijde naar je eigen lichaam. Alleen jij voelt wat je aan kunt en wat niet. Laat je daarom ook niet opjutten door een ander. En belangrijk: wees consistent! Je bent niet fit na één keer sporten. Je moet blijven volhouden. Plan bijvoorbeeld standaard twee keer in de week een work-out.

Train jezelf fit

Krachttraining is een goede manier om fit te worden en een sterker en gezonder lichaam op te bouwen. Met voordelen zoals sterkere spieren, gezonde botten en een verbeterde stofwisseling, is het de moeite waard om krachttraining op te nemen in je fitnessroutine. Je kunt ook gewichten voor thuis kopen van Best Buy Fitness.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Manieren om te relaxen in de zomer

Volgende

ZZP’ers opgelet: zo bespaar je op je zakelijke internetkosten!

Laatste van Blog

withemes on instagram