staircase area
Photo by Christa Grover on Pexels.com

Wanneer kom je in aanmerking voor een traplift vergoeding?

Zo lang mogelijk thuis blijven wonen is iets wat we allemaal graag zouden willen. Helaas kunnen medische aandoeningen roet in het eten gooien. We zien in de praktijk dan ook vaak dat traplopen een van de eerste hindernissen is. Zwakke gewrichten slijten namelijk sneller door traplopen. Het aanschaffen van een traplift kan hierbij dé uitkomst zijn. Op die manier kan je het verhuizen zo lang mogelijk uitstellen. Daarnaast geeft een traplift ook een veilig gevoel zodra je iets slechter ter been wordt. Je kunt zelf een traplift aanschaffen, maar het is ook goed mogelijk om een traplift te regelen via de Wmo. In deze blog leg ik je uit wat de Wmo precies is, hoe je een traplift kunt aanvragen en wat de bijkomende kosten zijn van een traplift via de Wmo. 

Wat is de Wmo?

Wmo is de afkorting van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Het is namelijk zo dat alle gemeentes in Nederland er voor moeten zorgen dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De Wmo biedt bijvoorbeeld extra ondersteuning in zorgwerkzaamheden en diverse hulpmiddelen. Een traplift is hier ook onderdeel van. Iedere gemeente krijgt wel de vrijheid en ruimte om de ondersteuning en toegang anders in te delen. Zo hebben sommige gemeentes een apart Wmo-loket en andere gemeentes hebben weer wijkteams waar je terecht kan voor al je vragen. 

Traplift aanvragen via de Wmo

Zodra je een Wmo-indicatie hebt gekregen is de eerste stap: aanspraak maken op de Wmo. Vervolgens zal het Wmo-loket of het wijkteam de indicatie met je doornemen. Daarnaast kijken ze ook naar jouw unieke situatie en stellen ze verschillende vragen. Zodra zij op bezoek zijn geweest kijken ze naar de beste oplossing voor jou. Daarna krijg je een terugkoppeling met het antwoord of je recht hebt op een traplift via de Wmo. Het aanvragen van een WMO traplift kost wel enige tijd. Het proces van een eigen traplift kopen kan daardoor wel wat sneller gaan. 

Wat kost een traplift via de Wmo?

Een traplift wordt niet helemaal vergoed door de Wmo. Je betaalt namelijk een eigen bijdrage. Sinds 2020 is dit maximaal € 19 euro per maand. Verder hangt de eigen bijdrage af van het inkomen. De eigen bijdrage kan dus alleen niet hoger worden dan die € 19 euro per maand. Daarnaast kan je niet een eigen traplift uitkiezen, want dit doet de gemeente voor je. Je hebt dus geen inspraak op de kleur, type en verdere extra’s. 

Vorige

Help, je hebt een whiplash. Wat nu?

Volgende

Studeren in het buitenland – de checklist

Laatste van Blog

withemes on instagram