Studeren in het buitenland – de checklist

Ga jij binnenkort studeren in het buitenland? Wat een spannende stap ga je zetten! Hoewel het vertrek naar het buitenland al een groot avontuur is, moet je ook praktische zaken regelen. In deze blog vertellen we je alles waar je rekening mee moet houden. 

Wel of niet uitschrijven?

Ga je langer dan acht maanden naar het buitenland? Dan moet je je uitschrijven in Nederland en inschrijven in het land waar je gaat studeren. Als je dus voor een minor of korte trip naar het buitenland gaat, hoef je je niet uit te schrijven. Je behoudt je Nederlandse zorgverzekering en zorgtoeslag. 


Als je je volledige studie in het buitenland gaat doen, moet je je wel uitschrijven in Nederland. Je moet jezelf vervolgens zo snel mogelijk inschrijven in je studieland om weer een zorgverzekering aan te kunnen vragen. 

Studeren én werken?

Wil je tijdens je studie in het buitenland iets bijverdienen? Dan betekent dit dat je op je eerste werkdag je zorgverzekering in Nederland moet stopzetten. Je moet dan een zorgverzekering aanvragen in het land waar je studeert en werkt. Dit betekent ook dat je geen recht meer hebt op de Nederlandse zorgtoeslag. Kijk daarom goed of het voor jou handig is om te gaan werken in het buitenland. 

Studiefinanciering

Is jouw tijd in het buitenland een onderdeel van je studie in Nederland? Bijvoorbeeld, omdat je je minor in het buitenland volgt? Dan blijf je gewoon recht houden op je Nederlandse studiefinanciering. Het is hierbij wel belangrijk dat je in Nederland ingeschreven blijft staan als voltijdstudent. Je kunt dan ook direct een uitwonende beurs aanvragen, als je hier nog geen recht op had in Nederland. 

Zorgverzekering checken

Voordat je vertrekt voor je studie is het ook belangrijk om te kijken of je je buitenland zorgverzekering goed geregeld hebt. Je bent niet standaard in het buitenland verzekerd voor zorg via je zorgverzekering. Dit is vaak een module die je extra moet aanzetten naast je basisverzekering. Bekijk daarom goed of jij deze extra module aan hebt staan en daardoor dus recht hebt op zorg in het buitenland. Ga je in 2023 studeren in het buitenland? Kijk dan goed of jouw huidige zorgverzekering de beste zorgverzekeraar is voor jou of dat je beter een andere zorgverzekeraar kunt kiezen die beter past. Het geeft toch meer rust als je weet dat je goed verzekerd bent. 

De juiste reisverzekering

Tijdens je verblijf in het buitenland wil je niet alleen verzekerd zijn voor medische zorg, maar je wilt bijvoorbeeld ook dat je privé eigendommen verzekerd zijn tegen diefstal. Daarom is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten. Niet iedere reisverzekering vergoedt kosten tijdens een studie in het buitenland. Kijk daarom goed of jouw huidige reisverzekering wel vergoedt bij studietijd in het buitenland. Zo niet, dan is het handig om direct over te stappen naar een andere reisverzekering.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Wanneer kom je in aanmerking voor een traplift vergoeding?

Volgende

In 4 stappen je welness tuin

Laatste van Blog

withemes on instagram