In 4 stappen je welness tuin

De wellness tuin is een nieuwe trend op gebied van tuinen. De tuin wordt steeds vaker gezien als onderdeel van het huis. Er worden veel veranda’s en overkappingen gebouwd omdat iedereen langer buiten wil genieten. Wat is er nou lekkerder dan helemaal tot rust komen in je eigen tuin. 

Begin met een ontwerp. 

Een wellness tuin maken begint bij een ontwerp. Pak een pen en papier en ontwerp je eigen wellness tuin. Hiervoor kan je het beste strakke rechte lijnen gebruiken, hiermee wordt de meeste rust gecreëerd. Dit kan je doen door gebruik te maken om te kijken naar de lijnen van uw woning, garage, schuur of erfafscheiding, en trek deze door in je tuin. Dit kan je doen door gebruik te maken van strakke paden, rechte borders, het gazon en terras.  Denk goed na wat je zeker in je tuin wil hebben, is dit een loungehoek, een zwembad, een jacuzzi, een vijver, een regendouche, een home-gym? Alles is mogelijk, maak maar duidelijke keuzes. 

Kleur en beplanting. 

Bij een wellness tuin moet je goed gebruik maken van kleuren, om ervoor te zorgen dat je een natuurlijke en rustige sfeer creëert, zijn er 3 natuurlijke kleuren onmisbaar voor een ‘Spa’ gevoel, dit zijn de kleuren paars, groen en blauw. Deze kleuren kan je weer terug laten komen in de tuinmeubels, de plantenbakken en natuurlijk de planten zelf. Bepaalde planten zijn zeer geschikt voor een wellness tuin. Niet alleen vanwege de kleur en sfeer, maar ook omdat ze ruiken. Denk hierbij aan siergras (zoals pampasgras), lavendel, seringen en vlinderstruiken, maar ook kruiden zoals tijm, basilicum of een olijfboom. Wellness is natuurlijk niet iets om alleen in de zomer te gebruiken en beleven, maar laat jou het gehele jaar door genieten. Hoe fijn in het om op een zonnige winterdag in de jacuzzi te genieten van jouw groene tuin. Planten zoals siergras, bamboe en groenblijvende klimop komen mooi tot zijn recht. Tuinmeubelen van Tuinmeubelshop passen ook prachtig in de welness tuin.

Zorg voor privacy. 

Bij een Wellness tuin is privacy belangrijk. Dit kan je door verschillende tips creëren. Als eerste begin je met het kiezen van een erfafscheiding. Een hogere schutting zorgt ervoor dat de buren minder snel jouw tuin in kunnen kijken. Een schutting is vaak onderhoudsarm. Veel mensen vinden een schutting saai en eentonig, je kan ervoor kiezen om er klimop tegen aan te laten groeien. Ook zou je een schutting in mooi gekleurde beits kunnen zetten. Liever geen schutting? Dan zijn er natuurlijk meer oplossingen. Kies dan voor een groene afscheiding, ook hier is wat meer keus in. 

Plant bomen in je tuin. Maar niet elke tuin is groot genoeg voor het plaatsen van een boom. Heb je een kleinere tuin? Kies dan voor een kleinere boom, denk bijvoorbeeld aan fruitbomen, olijfboom, of een grote struik. Ook leibomen zijn ideaal voor het creëren van privacy. 

Ook een zonnedoek en/of parasol zijn vaak onmisbaar in een warme zomer. Als de zon fel schijnt is het fijn als je daarmee schaduw kan creëren en het schermt gelijk af. Ook geven deze items extra sfeer in de tuin. In de winter is dit eenvoudig in de klappen en op te bergen. 

Wil je voorkomen dat mensen van bovenaf in je tuin kunnen kijken en heb je genoeg ruimte? Dan kan je er ook voor kiezen om een houten of metalen constructie te laten bouwen en die te laten begroeien met klimplanten. Ook krijg je hierdoor weer meer schaduw in de tuin. 

Een overkapping is ook een must in een wellness tuin. Hiermee kan je het hele jaar door genieten in jouw wellness tuin. Ook heb je gelijk een fijne afscherming in jouw tuin. Je hebt overkappingen die open en dicht kunnen, hierdoor kan je in de winter ook goed gebruik maken van de overkapping, door een terras verwarmer op te hangen en/of je kiest voor een heerlijk gezellige vuurtafel met een heerlijk loungeset erbij, word dit een heerlijke plek om tot rust te komen. 

Ook geluiden kunnen onderdeel zijn van jouw privacy. Wil je geluiden van voorbijkomende auto’s, pratende buren verminderen, kan je kiezen om een fontein in de tuin te plaatsen. Door het geluid van het water, vallen de geluiden eromheen meer weg. 

Sfeer in de tuin met de juiste zithoek. 

We haalde net al aan dat je een zithoek in een overkapping kan maken. Maar heb je geen overkapping kies dan een heerlijk zonneterras. Wij hebben 1 tip voor je: Loungeset kopen die lekker zit! Niks is lekkerder dan neer te kunnen ploffen en te kunnen genieten van de natuur en rust om je heen. Ook kan je nog kiezen voor een ligbed en/of hangmat. Probeer naast het loungegedeelte ook een hoek te maken waar je heerlijk kunt tafelen.  

Breng sfeer aan! Hierbij heeft verlichting een belangrijke rol. Kies voor dimbare verlichting. Denk aan verlichten van looppaden, opstapjes, bomen en struiken en je terras. Er wordt steeds meer gekozen voor verlichting in kleuren, vooral in een wellness tuin kan dit een rustgevend geheel worden. Kleed je loungeset verder leuk aan met sierkussens, spreien en decoratie en laat alle wellness kleuren weer terugkomen. 

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Studeren in het buitenland – de checklist

Volgende

Inzicht in brandend maagzuur: Oorzaken, symptomen en behandeling

Laatste van Blog

withemes on instagram